8 noiembrie – Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil

Publicat de Adina Sîrbu, 8 noiembrie 2023, 07:22
Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte la 8 noiembrie pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, conducătorii oştilor cereşti, simboluri ale luptei împotriva răului şi patroni spirituali ai Jandarmeriei Române. În această zi este şi onomastica a peste 1,4 milioane de români care poartă numele acestor sfinţi. Este, totodată, ultima mare sărbătoare religioasă a sfinţilor înainte de începerea Postului Crăciunului.
Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici din întreaga lume îi prăznuiesc pe 8 noiembrie, pe Sfinţii Mihail şi Gavriil, consideraţi, în tradiţia creştină, conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor în drumul lor spre Rai.
Sărbătoarea de Sfinții Mihail și Gavriil se numește Soborul Sfinților Mihail și Gavriil, în calendarul ortodox.
Arhanghelul Gavriil, al cărui nume se traducere din ebraică “Dumnezeu este puterea mea”, este unanim considerat a fi mesagerul veştilor bune. Potrivit Noului Testament, el le-a vestit sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana naşterea Fecioarei Maria. De asemenea, vestea cea bună, naşterea Mântuitorului, a fost adusă Maicii Domnului tot de Arhanghelul Gavriil. Este înfăţişat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă (în care va suna pentru a anunţa cea de-a doua venire a lui Iisus pe Pământ).
Mihail se traduce din ebraică prin “Cine-i ca Dumnezeu”. Mihail, care transmite rugăciunile adresate de credincioşi Tatălui Ceresc şi este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu, este reprezentat în iconografia ortodoxă în costum de soldat, purtând în mână o suliţă cu vârful îndreptat spre pământ. Sf. Arhanghel Mihail este mai des întâlnit în tradiţiile româneşti decât Gravriil. Astfel, în popor se spune că el este cel care ia sufletele oamenilor, stând la căpătâiul bolnavilor, dacă aceştia vor muri, sau la picioare, dacă vor scăpa de boală şi va continua să trăiască. Conform unei legende, Mihail ar fi fost iniţial un om simplu, însurat cu o fată frumoasă, pe nume Stăncuţa. După căsătorie, aceasta s-a transformat într-o femeie rea, iar pentru răbdarea pe care Mihail ar fi avut-o faţă de ea, Dumnezeu l-a făcut sfânt.
Despre Sfinții Mihail și Gavriil, tradiţia spune că nu e doar motiv de sărbătoare, ci şi de reculegere şi de pomenire a celor plecaţi din această lume.
În ziua de 8 noiembrie, Jandarmeria Română îi sărbătorește pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, aceștia fiind ocrotitorii Armei
Sărbătoarea religioasă reprezintă o zi a tradiției creștine, reper spiritual și profund, având conotații deosebite pentru toți jandarmii români, care, asemenea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, cei care luptă în oastea cerească pentru respectarea poruncilor lui Dumnezeu, asigură respectarea legilor oamenilor pe pământ. În general, îngerii ocrotesc popoare, localități și oameni, însă încă din antichitate, Sfinții Arhangheli au fost adoptați ca patroni spirituali sau ocrotitori ai împăraților și regilor, ai conducătorilor de oști, ai armatelor care apără pe oameni de primejdii, fiind simboluri ale luptei împotriva răului.
Sfântul Arhanghel Mihail e reprezentat în iconografie în haine de ostaș, având în mână o sabie de foc și simbolizează „legea”, fiind apărător al dreptății și al adevărului, numit de Biserică „înger ale legii”. El este cel care, în momentul căderii unor îngeri, a strigat: „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!”, restabilind ordinea.
Sfântul Arhanghel Gavriil simbolizează „ordinea”, fiind asociat cu pacea, armonia, milostenia, siguranța și binele comun, fiind numit „înger al harului”. Astfel, activitatea jandarmilor români este orientată să se desfășoare pe cele două coordonate: lege și ordine.
Tradiţii şi credinţe populare
8 noiembrie este hotarul dintre toamnă şi iarnă, iar oamenii din popor cred că Mihail are rolul de a opri venirea bruscă a anotimpului rece.
Ziua de 8 noiembrie este totodată şi “Vara Arhanghelilor”. Pe lângă această vară de o zi dintre Arhangheli şi Crăciun, trebuie să mai fie două, trei sau patru zile senine şi călduroase care se numesc popular “Vara iernii”.
În calendarul popular, soborul Sfinţilor Mihail și Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numeşte capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.
Se obişnuieşte ca de Sfinţii Mihail şi Gavriil, sau în ajun, să se împartă pomană pentru sufletele morților, aceste ofrande numindu-se popular “Moșii de Arhangheli”. Se aprind lumânări pentru cei vii şi pentru cei dispăruţi în imprejurări năpraznice.
Sfântul Mihail şi Sfântul Gavriil sunt văzuţi ca păzitori ai oamenilor de la naştere până la moarte şi participă şi la Judecata de Apoi.
În credinţa populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre rai.
Despre Arhanghelul Mihail se spune că poartă cheile Raiului, este un vrednic luptător împotriva diavolului şi veghează la căpătâiul celor bolnavi. Dacă acestora le este scris să moară, Arhanghelul Mihail stă la capul lor în partea dreapta. Se crede că în stânga stă diavolul gata să înşface sufletul celui care moare, iar Arhanghelul Mihail are menirea de a-l salva pe muritor retezându-i Necuratului capul cu sabia. Dacă bolnavilor le este dat să trăiască, atunci Mihai stă la picioarele lor.
Peste 1,4 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfinţii Mihail şi Gavriil
Potrivit Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor, este vorba despre aproximativ 826.000 de bărbaţi şi 634.200 de femei. Cei mai mulţi români poartă numele Mihai – 369.000, şi Gabriel – 325.000 de persoane. Aproape 61.000 de români poartă numele Mihail, aproximativ 30.000 Mihăiță, iar 16.000 Gavril. La femei, cele mai multe poartă numele Mihaela – 368.000 şi Gabriela – 255.000 de persoane.