FOTO | Fenomen spectaculos pe cerul României: Aurora Boreală, vizibilă din aproape toată țara

Publicat de Adina Sîrbu, 6 noiembrie 2023, 05:54
Imagini spectaculoase cu Aurora Boreală, un fenomen rar în țara noastră, au inundat aseară rețelele sociale. Au fost postate fotografii cu perdele purpurii pe cer din aproape toate zonele României: Timiș, Bihor, Cluj, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Tulcea etc. Potrivit specialiștilor, Aurora Boreală de aseară a fost cea mai strălucitoare și cea mai extinsă pe cerul României, din ultimii 20 de ani cel puțin.
Aurora Boreală a fost surprinsă și în nordul Dobrogei, la ora 19,15, în dreptul localității Zebil, dar și la Cetatea Enisala, din județul Tulcea.
În Norvegia sau Islanda sunt cele mai bune locuri pentru a admira Aurora Boreală și spre deosebire de țările nordice, unde fenomenul poate fi văzut în special în nuanțe de verde și albastru, în Dobrogea și în toată țara, dar chiar și în unele state din Europa, ea a avut culoarea roșie.
Ce este Aurora Boreală și cum se formează?
„Temperatura din miezul Soarelui este enormă. La această temperatură are loc o reacție de fuziune nucleară a hidrogenului. Ca urmare, particulele încărcate electric sunt aruncate din atmosfera Soarelui și scapă în spațiu. Acestea ajung la un moment dat la Pământ și interacționează cu câmpul magnetic al Terrei (numit magnetosferă), creând o perturbare în magnetosferă.
Apoi, aceste particule ale vântului solar, încărcate cu o energie mare, se ciocnesc cu gazele care compun atmosfera Pământului, în principal oxigen și azot. Aceste coliziuni determină emisia de lumină vizibilă, pe care o numim Auroră Polară – Boreală în emisfera nordică și Australă în emisfera sudică.
Culorile Aurorei Polare se datorează naturii și altitudinii atomilor din atmosferă, care sunt loviți de particule încărcate energetic, ce vin de la soare. Fiecare element chimic emite lumină vizibilă de o anumită culoare. La altitudinea la care se regăsesc Luminile Nordice, atmosfera este formată, în mare parte, din oxigen, care emite o lumină verde în câteva secunde. Acesta este motivul pentru care aurora este predominant verde. Totuși, ea poate avea și nuanțe de roșu, cum a fost cea de ieri, de mov sau albastru”, potrivit site-ului https://ro.auroralabsnorway.com/the-northern-lights/.
Astronomul Adrian Șonka a declarat pentru Digi24.ro că fenomenul este foarte rar la latitudinea țării noastre, ultima oară fiind văzut în 2015. Potrivit acestuia, Aurora Boreală a fost cauzată de o erupție solară care a avut loc în urmă cu câteva zile, pe 3 noiembrie, și a devenit vizibilă aseară, când particulele emise în urma erupției au ajuns pe Pământ și au interacționat cu atmosfera terestră. Astronomul a mai precizat că nu se poate anticipa dacă astfel de fenomene vor mai fi văzute, pentru că sunt mai multe condiții care trebuie îndeplinite pentru ca Aurora Boreală să devină vizibilă.
Sursă și foto: Auris Luca – Dobrogea Explore/ Galerie: Furtuni România – Prognoze, avertizări și analize meteo