Organizat în premieră, Congresul Reprezentanţilor Comunităţilor de Romi din România a reunit peste 4.000 de delegaţi

Publicat de Adina Sîrbu, 5 noiembrie 2023, 16:10
Congresul Reprezentanţilor Comunităţilor de Romi din România a reunit, duminică, la Sala Palatului din Capitală, peste 4.000 de delegaţi din 400 de comunităţi rome din ţara noastră. Ei au mers la București cu autocare, iar majoritatea a purtat şepci albe, dar şi steagurile albe ale Partidei Romilor ”Pro-Europa”.
La eveniment, printre invitații politici s-au aflat premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, preşedintele PUSL, Cristian Popescu Piedone, liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian.
Un invitat surpriză a fost cântăreţul Florin Salam care, atunci când a trecut pe lângă jurnalişti, a strigat ‘Vă pup pe toţi!’.
Congresul romilor a fost unul diferit de congresele partidelor politice. El a început cu intonarea imnului României şi a imnului romilor, apoi a urmat o rugăciune. După rugăciune, a fost prezentat un film despre lupta comunităţii rome pentru drepturi, libertăţi, despre sclavie, despre discriminare şi stereotipuri. Ulterior, Marian Mexicanu Symphony a susţinut un recital pentru cei din sală.
Abia apoi a urmat sesiunea de comunicări. Preşedintele Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, cel care a organizat acest congres, a spus că ”aşa e la ţigani” şi a adăugat că niciodată nu a fost organizat un asemenea eveniment pe teritoriul României şi în Europa. El a menţionat că ineditul evenimentului constă și în faptul că a reuşit să mobilizeze din 400 de comunităţi peste 4.000 de oameni ”dedicaţi pentru comunităţile de romi”.
”Nu sunt oameni veniţi la un spectacol şi nici oameni strânşi de pe stradă să umplem Sala Palatului. Oamenii aceştia sunt aici pentru a susţine o nouă viziune a Partidei Romilor în raport cu instituţiile statului, cu partidele politice, viziune pe următorii 10 ani, în condiţiile în care dorim ca viaţa romilor să se schimbe. 4.150 de delegaţi sunt aici. România are nevoie de romi şi noi avem nevoie de România”, a mai spus Păun.
Acesta i-a solicitat premierului Marcel Ciolacu şi celorlalţi oameni politici prezenţi să se aplece asupra nemulţumirilor din comunităţile de romi, să le analizeze şi să decidă soluţii.
În manifestul Partidei Romilor ”Pro-Europa” este reamintită perioada de robie şi deportare, precum şi sacrificiile făcute în timpul marilor conflicte, reprezentanţii etniei subliniind că se simt în continuare trataţi ”ca străini în propria ţară”:
”Noi, romii din România, am fost şi vom rămâne cetăţeni ai acestei ţări! Am contribuit la formarea statului român modern prin fraţii noştri care au luptat în Primul Război Mondial şi prin alianţele puternice dintre mişcarea romilor şi mişcarea românească pentru alipirea Transilvaniei. Pe parcursul istoriei României, vreme de sute de ani am îndurat cumplita robie a romilor. Am fost deportaţi în timp ce fraţii, taţii, unchii noştri luptau pe front în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În ciuda acestor manifestări opresive şi discriminatorii la care am fost supuşi, am rămas în continuare cetăţeni loiali ai acestei ţări. De-a lungul istoriei, înaintaşii noştri s-au sacrificat pentru integritatea teritorială şi suveranitatea statului roman, umăr lângă umar cu populaţia majoritară. Deşi suntem cetăţeni români, suntem în continuare trataţi că străini în propria ţară. Suntem văzuţi drept oile negre ale societăţii şi blamaţi pentru orice se întâmplă rău, fară să se vadă contribuţia pe care poporul rom a adus-o la istoria, cultura şi progresul României”, se precizează în manifest.
Sursa citată arată că populaţia romă este cea mai tânără dintre minorităţile din România, cu cel mai mare număr de tineri cu vârsta cuprinsă între 0-19 ani. La nivel naţional, tinerii de etnie romă reprezintă 10% din totalul segmentului de populaţie cu aceeaşi vârstă, cetăţeni ai României. Aceştia sunt parte din viitorul ţării noastre şi trebuie să avem grija de ei. Din păcate, discriminarea sistematică de-a lungul istoriei a condus la un procent de 3.7% de analfabetism în rândul populaţiei rome cu vârstă de peste 14 ani, cea mai ridicată în comparaţie cu toate celelalte etnii şi cu populaţia majoritară, adaugă PRPE.
”Noi, romii, vom continua să punem umărul la construcţia României, dar o Românie în care fiecare copil care vine pe lume să se simtă acasă! A venit vremea ca noi să ne unim într-o singură voce care să conteze în procesul democratic al societăţii româneşti, pe termen mediu şi lung, atât pentru binele comunităţilor noastre, cât şi pentru bunăstarea României!”, se arată mai arată în manifest.
Sursă: AGERPRES/ Foto: captură