Vccinarea anti-HPV pentru adolescenţii cu vârste între 11 și 18 ani va fi gratuită

Publicat de Adina Sîrbu, 1 noiembrie 2023, 09:17
De la 1 decembrie, vaccinul anti-HPV va fi compensat cu 50% pentru femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani, iar pentru adolescenţi, fete şi băieţi cu vârste între 11 şi 18 ani, va fi gratuit.
Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, la evenimentul de lansare a acţiunii HPV România, în condițiile în care, în România, mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin este foarte ridicată. Circa 1.700 de femei pierd anual lupta cu această boală.
Alexandru Rafila spune că interesul pentru vaccinarea împotriva virusului care poate declanşa cancerul de col uterin este într-o creştere accelerată.
Plecând de la o situaţie de neîncredere totală în anul 2008-2009, când am reuşit să vaccinăm doar 2,6% din fetele eligibile, între timp, avem peste 100.000 de fete şi de femei vaccinate în România. Începem să avem cifre care cu siguranţă ne vor aduce rapid la media Uniunii Europene, iar această nouă abordare de compensare a vaccinurilor atât pentru fete, cât şi pentru băieţi, cu siguranţă îşi va arăta roadele începând de anul viitor. Traseul e foarte simplu. În primul rând că discutăm de minori şi atunci trebuie să existe o solicitare din partea părintelui. Medicul de familie pe lista căruia este înscris copilul respectiv scrie o reţetă pe care o înmânează părintelui care cumpără vaccinul de la farmacie şi el e administrat din nou la medicul de familie. La fel ca pentru orice alt produs medicamentos.
Vaccinul anti-HPV este unul dintre cele mai bune, rezistente și cu foarte puţine reacţii adverse, a mai declarat ministrul Alexandru Rafila:
Toate legendele urbane sau suburbane care existau legate de impactul vaccinării anti-HPV – sterilitate, încurajarea debutului vieţii sexuale și altele de acest fel, care nu aveau niciun fel de legătură cu vaccinarea anti-HPV, au fost demontate în primul rând de siguranţa şi eficacitatea acestui vaccin. În momentul de faţă discutăm de unul dintre cele mai bune vaccinuri, în general, rezistente, cu foarte puţine reacţii adverse, foarte bine tolerat şi în care părinţii încet-încet au ajuns să aibă încredere.
RRA/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: arhivă