TEMA ZILEI | Când vine vorba despre sănătate, ”Dr. Google” este cel mai consultat, dar consecințele autodiagnosticării și tratamentului ”după ureche” pot fi grave

Publicat de Adina Sîrbu, 1 noiembrie 2023, 12:52
Autodiagnosticarea și administrarea de tratamente ”după ureche”, fără consultarea medicului, pot avea consecințe nedorite. Specialiștii avertizează că „Doctorul Google” a devenit un fenomen pe scară largă și spun că este nevoie de educarea unui comportament responsabil și în această privință.
Când vine vorba de sănătate, Google este primul doctor pe care îl consultăm. Granița dintre orientarea sănătoasă și bazarea exclusivă pe informații cu caracter general este foarte fină, iar greșelile pot avea consecințe nedorite. Medicii spun că încrederea în surse neverificate afectează relația terapeutică.
Doctorul Irina Dumitru, medic primar infecționist și epidemiolog:
Pacienții cei mai dificili sunt cei care vin deja informați, care citesc pe ”dr. Google” și spun: ”eu am venit la dumneavoastră să mă ajutați să-mi dați acest lucru”. Asta înseamnă că el nu are încredere în mine și este foarte greu să îl schimb, foarte greu și, de multe ori, este nevoie de foarte multă răbdare, dar trebuie să-l câștigi, pentru că, dacă-i întorci spatele, el se va duce la un moment dat și își va rezolva problema.
Despre raportarea corectă la ceea ce găsim pe internet, despre pericolele autodiagnosticării și ale medicației după ureche, despre avantajele telemedicinei și limitele ei, precum și despre importanța relației medic-pacient în procesul curativ, Mihaela Andrei va vorbi, astăzi, la Tema Zilei cu dr. Tatiana Câșlaru, medic specialist medicină de familie, recuperare fizică și balneologie, cu competențe în ecografie.
Redactor: Mihaela Andrei/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: pexels.com