A trecut aproape un secol de când Radioul Public intră în casele românilor

Publicat de Adina Sîrbu, 1 noiembrie 2023, 06:24
A trecut aproape un secol de când Radioul Public intră în casele românilor. Pentru mulți dintre noi, Radioul Public rezonează cu amintirile copilăriei noastre, cu teatrul radiofonic sau cu știrile pe care le-am ascultat împreună cu părinții și bunicii noștri.
Ziua Radioului Public este o ocazie specială să povestim despre noi, despre copilărie și despre cum și-a pus amprenta Radioul Public asupra devenirii noastre. Am stat de vorbă cu prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice, conferențiar universitar dr. Daniel Citirigă, care ne-a mărturisit că, pentru el, Radioul Public a însemnat vocea care i-a transmis pentru întâia oară cuvântul libertate:
Data de 22 decembrie 1989, aveam 7 ani și mergea radioul în casă. Mama mea gătea și am auzit la un moment dat, știam sigur că lumea ieșise în stradă la București, am auzit ”În numele lui Dumnezeu, Radio România este un radio liber. Dictatorul a fugit!”. Asta mi-a rămas în amintire – invocarea lui Dumnezeu. Era evident, ceva se întâmplase!
O copilărie mângâiată de învățăturile bunicilor și de muzica Radioului Public a avut și directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn, care ne povestește o întâmplare neașteptată din timpul studenției, legată de Radio România Cultural:
Am câștigat un concurs la care am participat la Radio România Cultural, un concurs pe teme culturale, iar finala a fost pe teme de egiptologie și am câștigat o excursie întreagă în Egipt. E o amintire foarte, foarte plăcută!
La 1 noiembrie 1928, s-a difuzat oficial prima emisiune a postului Radio România, atunci când s-a auzit pentru prima dată anunţul: „Alo, alo, aici Radio Bucureşti!”, primele cuvinte fiind rostite de preşedintele Societăţii, Dragomir Hurmuzescu, ctitorul radiofoniei româneşti.
Astăzi, la Sala Radio are loc Gala Radio România 95, cu începere de la ora 17.00, pentru a onora cu exactitate momentul primei transmisii a Societății Române de Radiodifuziune, de la 1 noiembrie 1928,.
Gala Radio România reprezintă o inițiativă distinctivă, bazată pe fundamentele memoriei culturale specifice Radio România, concepută pentru a evidenția realizările remarcabile din diverse domenii, performanța și excelența care modelează România și care își face debutul cu ocazia celei de-a 95-a aniversări a Radioului Public.
Gala include 12 categorii care acoperă o gamă largă de domenii, de la cultură și arte până la inovare, sănătate, educație, mediu, multiculturalitate, sport, antreprenoriat, campanii sociale, inițiative locale, ambasadorii României și tradiții și folclor.
Sub titlul ”Esenţa Performanţei în Fiecare Voce, cu Fiecare Sunet”, conceptul evenimentului este ancorat în universul Radio România.
Redactor: Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu