INTERVIU | Turismul din Delta Dunării a fost afectat în proporție de 30 – 40% de războiul din Ucraina. Este sprijinul acordat de stat suficient?

Publicat de Adina Sîrbu, 1 noiembrie 2023, 14:04
Contextul conflictului din Ucraina a reprezentat o provocare pentru multe firme din zona de graniță. Dacă este să discutăm punctual, de zona Deltei, se estimează că aici turismul a fost afectat în proporție de 30-40 %, multe societăți având nevoie de un colac de salvare. Situația existentă reclamă implicarea statului cu diferite forme de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii, pentru activitatea curentă, dar și pentru implementarea unor proiecte. “Uniunea Europeană lansează apeluri la solidaritate cu firmele ucrainene, dar și firmele românești au afaceri europene și au nevoie de un ajutor”, este de părere Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor, într-un interviu realizat de Laurențiu Despina.
Domnule Florin Jianu, în calitate de președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, aveți cea mai bună reprezentare a problemelor cu care se confruntă aceste firme. E clar că cele 20 de luni de război în vecinătatea României au lăsat urme și au afectat activitate a multora dintre ele. Există vreo formă de sprijin pentru ele?
Da, într-adevăr, au existat forme de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii din România la nivelul întregii țări. De altfel, noi tocmai acest lucru l-am solicitat, pentru că sprijinul general dat în România și în țările afectate de război, prin diverse forme, care au luat forma unor instrumente financiare, fie de garantare, fie diverse alte tipuri de instrumente în această perioadă, n-au fost, în opinia noastră, targetate, pentru că, dacă vorbim de anumite regiuni ale României, de județele, așa cum spuneam, de graniță sau din apropierea conflictului, Tulcea, Constanța, toate aceste județe au fost mai afectate decât celelalte județe din perspectiva mediului de afaceri.
Situația antreprenorilor din Deltă este una cu totul deosebită, multe afaceri de aici fiind puse pe butuci, cum se spune, de situația conflictuală din Ucraina. Ce se mai poate face acum pentru ele și, în condițiile în care nu există semnale că războiul se va încheia prea curând, până când ar trebui acordată sau asigurată o formă de sprijin de ajutor și de unde?
Sprijinul trebuie asigurat pe întreaga durată a conflictului, pentru că, dacă e să ne uităm în perspectivă, întreprinzătorii nu mai investesc într-o zonă nesigură și asta vedem și în cifrele oficiale ale statului. De altfel, vedem și o scădere a turismului în zona Deltei Dunării cu aproximativ 30-40% față de anii anteriori, ceea ce sigur că afectează profund mediul de afaceri, afectează turismul din Deltă și întreprinzătorii se gândesc de mai multe ori dacă să investească sau să nu investească. E o situație pe care noi am semnalat-o la nivelul Guvernului și am cerut să existe sprijin targetat pentru aceste zone, sigur, prin forma fondurilor europene. Cred că Guvernul României trebuie să aibă un cuvânt de spus, trebuie să meargă la Bruxelles să se lupte pentru IMM-urile românești, pentru că, nu e așa, Bruxelles-ul, Comisia Europeană, Uniunea Europeană solicită solidaritate față de Ucraina. Dar ce se întâmplă cu afacerile românilor, la urma urmei, afaceri europene, care sunt extrem de afectate în acest moment.
Interviul integral îl puteți asculta aici:
Interviu realizat de Laurențiu Despina/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Centrul de Informare Turistică Tulcea