Au intrat în vigoare primele măsuri fiscale din legea care vizează reducerea deficitului bugetar
Publicat de Adina Sîrbu, 1 noiembrie 2023, 07:02
Primele măsuri fiscale din legea care vizează reducerea deficitului bugetar au intrat în vigoare de astăzi, 1 noiembrie. Dintre acestea: aplicarea impozitului pe venit pentru angajaţii din IT care depăşesc un anumit nivel salarial şi introducerea plăţii contribuţiei la asigurările de sănătate pentru lucrătorii din construcţii, agricultură şi alimentaţie, concomitent cu majorarea salariilor pentru aceste categorii.
Legea austerităţii bugetare, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament, prevede că angajații din IT vor plăti impozit pe venit pentru sume ce depăşesc 10.000 lei. În ceea ce îi priveşte pe angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară, aceştia vor plăti contribuţia la sănătate, iar pentru a nu le fi diminuate veniturile, Executivul a aprobat, în acord cu sindicatele şi patronatele, creşterea salariului minim pe economie. Peste 400.000 de salariaţi din construcţii şi 168.000 din agricultură şi industria alimentară vor beneficia de majorarea salariului minim brut începând de la 1 noiembrie.
De asemenea, sunt limitate cheltuielile instituţiilor publice. Astfel, plăţile lunare efectuate în perioada noiembrie-decembrie la titlul ”bunuri şi servicii” trebuie să fie echivalentul a cel mult mediei plăţilor făcute în perioada ianuarie-septembrie; excepţie fac fondurile pentru sănătate şi educaţie. Instituţiile şi autorităţile publice locale nu pot finanţa din fonduri bugetare nici organizarea de evenimente comunitare, cum ar fi festivalurile, concertele, competiţiile locale sau alte sărbători tematice.
Premierul Marcel Ciolacu a solicitat miniştrilor să prezinte cât mai repede propuneri de reorganizare, iar în fiecare minister să existe o singură structură de emitere electronică a avizelor şi autorizaţiilor. Practic, atât persoanele fizice, cât şi cele juridice se vor putea adresa acestei structuri, care va beneficia de o platformă electronică ce va fi adaptată fiecărui domeniu şi în acest fel, avizele şi autorizaţiile pot fi ridicate tot online şi nimeni nu se va mai plimba de la un ghişeu la altul, de la o instituţie la alta.
Tot ieri, Executivul a aprobat suplimentare a bugetului Ministerului Educaţiei pe acest an cu 2,17 miliarde lei, dintre care 1,15 miliarde sunt destinate asigurării cheltuielilor salariale aferente lunii octombrie, bani pe care cadrele didactice şi personalul nedidactic îi vor primi în luna noiembrie, iar restul banilor sunt destinaţi acoperirii cheltuielilor legate de bursele studenţilor pentru primele două luni din acest an universitar.
Alte măsuri fiscale, precum introducerea unor taxe noi pentru IMM-uri sau plata contribuţiei la asigurările de sănătate pentru valoarea tichetelor de masă, vor intra în vigoare la 01/01/2024.
Măsurile fiscale îi nemulţumesc pe oamenii de afaceri. La o conferinţă pe această temă, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României, participanţii au susţinut că, pentru limitarea deficitului bugetar, ar fi trebuit să fie vizate în primul rând combaterea evaziunii fiscale, îmbunătăţirea colectării veniturilor şi îmbunăţirea activităţii Fiscului.
Mediul de afaceri semnalează că măsurile fiscale adoptate mută, de fapt, sarcina privind ieşirea din incapacitate de plată a statului român pe spatele mediului de business.
Preşedintele CCIR, Mihai Daraban, a afirmat că, prin creşterea de taxe şi impozite, mediul de afaceri este „pedepsit”:
Spun aceste lucruri, pentru că în ultima perioadă sau mai bine zis, în ultimul an, mediul de afaceri şi-a făcut datoria cu brio faţă de bugetul naţional, prin rezultatele obţinute de către mediul de business. Cifra de afaceri a crescut de la 392 de miliarde de euro la 494 de miliarde de euro. Şi profitul brut a crescut 41,5 la 54,6. Deci, iată, doar într-un an de zile. Ce să vă zic? Cred că oricât am produce, orice scoruri am scoate pozitive, nu putem să satisfacem apetitul de consum al statului român, apetitul de a cheltui bani publici. Totdeauna am spus că statul ar trebui să ne dea un exemplu de bune practici, să-şi facă ordine în ogradă. Şi mă refer la societăţile care creează cele mai mari datorii la bugetul de stat şi asupra cărora văd că nu se întâmplă nimic. Noi le-am spus înainte guvernanţilor că au deocamdată mai multe fronturi de acţiune înainte să sară la jugulara mediului de afaceri.
Premierul Marcel Ciolacu a mai anunțat ieri că a fost stabilit principiul de bază pentru noua lege a pensiilor generale: ”pensii egale pentru muncă şi contribuţii egale”. Şeful Guvernului a anunţat că pensiile vor creşte de două ori anul viitor: la 1 ianuarie cu 13,8% şi la 1 septembrie, prin aplicarea noii legi a pensiilor, care va elimina inechităţile.
RRA/ Redactor: Adina Sîrbu