Specialişii în domeniu spun că pe viitor, unele persoane trebuie să se gândească la reconversie profesională. Cauza ar fi revoluția inteligenței artificiale
Publicat de Doina Sirbu, 30 octombrie 2023, 13:23
Revoluția inteligenței artificiale provoacă deja îngrijorare, în privința efectelor sociale pe care le va atrage, pentru că sute de milioane de oameni își vor pierde locurile de muncă, la nivel mondial.
România nu va fi ocolită de aceste transformări, iar cei care au, în prezent, meserii considerate vulnerabile la ”invazia” inteligenței artificiale – cum ar fi cele de birou, ar trebui să se gândească din timp la o reconversie profesională, cred specialiștii. Iar zona meseriilor, a meșteșugurilor, poate fi o soluție. Despre acest subiect a vorbit analistul financiar și economistul Iancu Guda.
Domnule Iancu Guda, știm că tehnologia evoluează rapid, dar apariția inteligenței artificiale a accelerat fantastic acest ritm și este unanim acceptat că nu peste mult timp, multe locuri de muncă, mai ales din zona activităților de birou, vor dispărea, pentru că vor fi înlocuite de inteligența artificială. Ce le rămâne de făcut acestor oameni? Este o idee bună, credeți, mai ales în cazul bărbaților, să se reorienteze, poate din timp, către o zonă, să spunem, cu mai puțin prestigiu social, de exemplu, a meseriilor, a meșteșugurilor? Este o zonă despre care specialiștii spun că va fi mai puțin atinsă de revoluția inteligenței artificiale. Apoi, știm fiecare cât de greu găsim și cât ne costă un meseriaș bun.
Cred că trebuie să rămânem deschiși, flexibili, mai ales în această epocă în care viteza cu care progresează toate în jurul nostru va face ca peste 10-20 de ani, multe locuri de muncă să nu mai fie relevante. Ați dat un exemplu de funcționar public. Eu sunt convins că în următorii 10 ani, digitalizarea administrației publice, împinsă și prin programul PNRR, o să ducă la dispariția multor ocupații destul de rudimentare, să spunem, gestiunea de dosare, verificarea unor cereri, validarea acestora pe baza unor criterii standard, care toate acestea pot fi automatizate, digitalizate și la o productivitate de mii de ori mai bună. Așa că sunt oameni care, în acest context, cred că este foarte important să fie deschiși și atenți la o reorientare în carieră. Mentalitatea aceasta că avem un loc de muncă până la pensie, 40 de ani și 35 de ani, perioada minimă activă și nu se va schimba, nu mai este valabilă astăzi.
Cum credeți că trebuie făcută, practic, această tranziție?
Trebuie să fim flexibili, să vedem concret, pe de o parte, care este nevoia în piață și la ce ne pricepem noi sau ce putem învăța. Chiar dacă nu ne pricepem, dar ne place, e un domeniu, o preocupare, o îndeletnicire cu care ne simțim bine și ne trezește cel puțin curiozitatea. Plăcerea vine mâncând în timp, pentru că îți oferă și satisfacții financiare, ocupaționale. Eu cred că România are o mare nevoie de meseriași în foarte multe domenii, deci tot ce ține de o gospodărie, apoi pe zona de auto, service-uri.
În privința banilor, care este perspectiva?
Dacă ești un electrician bun, știu eu, la un service auto, vei fi foarte căutat nu doar în job-ul tău de luni până vineri, ci și în afara programului, pentru că oamenii se cunosc între ei și meseriașii, într-adevăr, sunt din ce în ce mai puțini. Eu vă garantez că poate ajunge la venituri lejer peste 1000 de euro pe lună, poate chiar mai mult, în funcție de cât de căutat și priceput este.
Domnule Guda, dar cât de ușor și cât durează această reconversie profesională, pentru că nu îți schimbi meseria de azi pe mâine. Știm că agențiile de șomaj din țară organizează periodic și gratuit cursuri de reconversie profesională. Sunt o variantă bună? Sunt suficiente?
Aceste cursuri sunt bune la un nivel teoretic, dar nu e sută la sută pregătit doar cu aceste cursuri. Cred că sunt bune ca început. Apoi, sunt companii mari distribuitoare de piese auto sau mari service-uri auto sau mari dealeri auto care au făcut aceste mini-școli profesionale asociate pe lângă unele licee și unde oamenii care doresc să învețe, care sunt serioși, sunt muncitori, în câteva luni, maxim un an, prin exercițiu practic, pot dobândi aceste abilități.
Redactor: Bogdan Comşa / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: pexels.com