Noile salarii minime din construcţii, agricultură şi industria alimentară vor fi aprobate, marţi, într-o şedinţă extraordinară de guvern.
Publicat de Adina Sîrbu, 30 octombrie 2023, 17:34
Noile valori ar trebui să intre în vigoare de la 1 noiembrie şi au menirea de a-i ajuta pe angajaţii din sectoarele construcţiilor, agriculturii şi industriei alimentare să nu piardă din bani atunci când vor plăti asigurările de sănătate.
În construcții, noul salariu minim va fi de 4.582 lei, iar pentru agricultură şi industria alimentară – de 3.436 lei. Prin aceste creşteri, guvernul vrea ca angajaţii din aceste sectoare să nu piardă bani din salarii atunci când vor plăti asigurările de sănătate, de care până acum au fost scutiţi.
Sindicatele şi patronatele s-au declarat mulţumite că au fost consultate, dar şi de noile valori ale celor două salarii minime, mai ales că Executivul a ţinut cont de părerea lor.
La rândul său, premierul Marcel Ciolacu, într-un comunicat, a susţinut că protejează veniturile şi puterea de cumpărare ale angajaţilor din aceste sectoare şi că va continua consultările cu sindicatele şi cu patronatele pentru a stabili şi valoarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2024.
Şi Ministerul de Finanţe va începe să lucreze la elaborarea bugetului de stat de anul viitor.
Ministrul de resort, Marcel Boloş, spunea că la construcţia acestui buget trebuie să se ţină cont de reforma pensiilor generale, care se referă la reaşezarea şi la indexarea pensiilor, şi de reforma salarizării unice, care vorbeşte despre salariu egal la muncă egală. Tot el crede că proiectul bugetului de anul viitor trebuie să fie trimis parlamentului anul acesta.
Începând cu 1 noiembrie intră în vigoare reducerea excepţiilor fiscale din domeniile IT, construcţii, agricultură şi industria alimentară.
Astfel, angajaţii din IT vor plăti impozit pe venit pentru suma ce depăşeşte 10.000 lei. De asemenea, ei vor fi scutiţi şi de plata contribuţiei la pilonul II de pensii, dacă optează pentru această variantă. În ceea ce priveşte sectoarele construcţii, agricultură şi industria alimentară, salariaţii vor plăti contribuţia la sănătate pentru ca angajaţii din aceste domenii să nu încaseze mai puţini bani decât luau până la eliminarea facilităţilor fiscale. Guvernul a majorat salariul minim pentru categoriile vizate.
RRA/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: pexels.com