FOTO | CONSTANȚA: Expoziție inedită de tehnică de luptă, organizată de Brigada 9 Mecanizată ”Mărășești”

Publicat de Adina Sîrbu, 28 octombrie 2023, 14:59
La 145 de ani de la înființare și pentru a sărbători Ziua Armatei Române, Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti”, singura mare unitate de forţe terestre din Dobrogea, a organizat astăzi o expoziție cu totul specială.
Până la ora 17.00, în parcarea centrului comercial de pe B-dul Aurel Vlaicu, cei interesați pot vedea cum arată în interior un transportor amfibiu blindat, cum se mânuiește o armă automată și cum se simte pe umar un aruncător de rachete de luptă.
Alături de atelierele de prezentare a armamentului sunt și standuri de promovare a profesiei militare, iar vizitatorii pot afla poveștile militarilor români.
Ofițerul de presă al Brigăzii 9 Mecanizate Mărășești din Dobrogea, locotenentul Cozmin Marinescu:
Pentru astăzi am organizat o expoziție de tehnică, echipamente militare și armament. Am încercat să expunem publicului larg sisteme de transport, cum ar fi camioane, transportoare amfibii blindate, un stand cu armament și, desigur instalația SPIKE de la Batalionul 345 Artilerie Tomis din Garnizoana Medgidia.
Zilele trecute, la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” – Filiala Constanța, a fost vernisată și expoziția <Istoria militară a Dobrogei din cele mai vechi timpuri până la Brigada 9 Mecanizată Mărășești”>, rodul documentării și organizării colectivului instituției muzeale.
Sunt puse în valoare tradițiile militare, faptelor de arme ale membrilor comunităților etnice trăitoare în Dobrogea și a diferitelor structuri militare românești. Sunt prezentate teme istorice militare antice, medievale și ale armatei române inedite, panourile sunt alcătuite tematic și cronologic, cu legendele în limbile română și engleză, obiectele preistorice, figurine, topoare de piatră, cuțite microlitice, împungătoare din os, vârfuri de săgeți, obiecte și arme din acele vremuri, vase de ceramică, machete de cetăți și castre romane, floacoane de sticlă, vase de bronz, o cămașe de zale de fier, proiectile de piatră, cu fotografii și hărți, vitrine cu valoroase piese de patrimoniu și uniforme de paradă, manechine cu uniforme militare prezentate pentru prima dată la Constanța, decorații, documente, imagini și machete.
Tradiţiile Brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești” au fost transmise şi îmbogăţite pe parcursul celor 145 de ani de la înfiinţare. Un moment de referinţă l-a constituit anul 1903, când divizia dobrogeană a primit denumirea de Divizia 9 Infanterie. Sub acest nume divizia a participat la campaniile militare ale Armatei Române din secolul XX. Contribuţia cu totul specială la succesul unor confruntări de anvergură a desemnat-o drept una dintre marile unităţi terestre de bază ale Armatei Române.
Pe fronturile Războiului de Reîntregire naţională, în Dobrogea, pe Neajlov-Argeş, la Mărăşeşti, în Bucovina sau în Basarabia, pe frontul din Transilvania, ostaşii dobrogeni au confirmat înaltele virtuţi ale soldatului român, indiferent de etnie sau religie, dovedind ţării şi lumii întregi că instituţia Armatei are valori morale şi eroice.
Redactor și foto expoziție: Bogdan Comșa/ Redactor online: Adina Sîrbu