Proiectul de reabilitare a Cetăţii Histria cu 10 milioane de euro – fonduri europene, deblocat prin votul deputaţilor
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 27 octombrie 2023, 17:46
Proiectul de lege care permite reabilitarea Cetăţii Histria a fost votat, marţi, de Camera Deputaţilor, care este for decizional, fiind astfel deblocat proiectul în valoare de 10 milioane de euro – fonduri europene, ce vizează respectivul monument, iar lucrările ar putea începe de anul viitor, a anunţat Asociaţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Constanţa (ADDJC).
Preşedintele ADDJC, Ana-Maria Vătămanu, a informat, printr-un comunicat de presă, s-a reuşit astfel deblocarea în 7 luni a acestui ‘proiect ţinut 9 ani în sertarele administraţiei publice locale’.
Potrivit comunicatului, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a votat marţi, 24 octombrie, proiectul de lege de modificare a OUG 57/2007, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice. Din totalul de 264 de voturi, 212 au fost ‘pentru’, iar 52 au fost ‘abţineri’. Modificarea legislaţiei, în urma demersurilor instituţionale constante ale ADDJC, permite, astfel, deblocarea unui proiect esenţial pentru România – reabilitarea Cetăţii Histria, în valoare de 10 milioane de euro, pentru care a fost identificată finanţarea, prin fondurile europene provenite din mecanismul ITI ‘Delta Dunării’.
‘La nivelul ADDJC, am avut această iniţiativă de a găsi varianta legislativă potrivită, împreună cu o echipă extinsă de experţi din mai multe instituţii, după ce am constatat că, timp de aproape un deceniu, problema care privea reabilitarea Cetăţii Histria era blocată în diverse hăţişuri birocratice. În nouă ani, administraţia publică locală nu a reuşit să găsească o soluţie pentru a reabilita monumentul istoric inclus în zona protejată a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD)’, a declarat Ana-Maria Vătămanu.
Ea a mai arătat că, pentru modificarea legislaţiei, ADDJC a lucrat în ultimele luni cu parlamentari ai României, cu specialişti ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, ai ARBDD, ai Academiei Române şi ai Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare ‘Delta Dunării’.
‘Concret, proiectul de lege votat astăzi de Camera Deputaţilor, care a trecut de Senat, în aceeaşi formă, în 13 septembrie 2023, prevede modificarea unui singur articol din OUG Nr. 57/2007. Este vorba despre Art. 23 (1), care în noua formă a legii are următorul cuprins: ‘În rezervaţiile ştiinţifice sunt interzise orice activităţi umane, cu excepţia activităţilor de cercetare, protejare, reabilitare, promovare, punere în valoare şi asigurare a continuităţii existenţei obiectivelor pentru care au fost constituite, cu limitările descrise în planurile de management, cu acordul Academiei Române şi al administratorului ariei naţionale protejate”, se mai spune în comunicat.
Odată cu intrarea în vigoare a noului act normativ, lucrările de reabilitare a Cetăţii Histria ar putea fi demarate anul viitor, însă, de aici înainte, atribuţiile revin exclusiv Consiliului Judeţean Constanţa.
‘Aşa cum am precizat, finanţarea pentru Cetatea Histria există, legislaţia a fost actualizată, deci lucrările de reabilitare ar putea începe chiar de anul viitor, nu ne mai ţine nimic în loc. Tot ce mai trebuie făcut este transmiterea de către Consiliul Judeţean Constanţa a unei scrisori de intenţie şi a celorlalte documente necesare obţinerii finanţării prin ITI. Este doar o procedură, însă trebuie urmată cât mai repede de CJC, pentru a fi semnat contractul de finanţare, evitând riscul pierderii banilor’, a subliniat reprezentanta ADDJC.
Sursa – Agerpres