La Constanţa are loc Conferinţa internaţională anuală, care abordează rezilienţa maritimă şi securitatea Mării Negre
Publicat de Doina Sirbu, 27 octombrie 2023, 13:00
La Constanţa se desfăşoară Conferinţa internaţională anuală care abordează rezilienţa maritimă şi securitatea Mării Negre din perspectiva ameninţărilor hibride. Dezbaterile sunt organizate de Forumul Securităţii Maritime, în colaborare cu Statul Major al Forţelor Navale.
Specialişti din sectorul public şi privat încearcă să găsească cele mai bune soluţii la provocările de securitate cu care se confruntă România. Despre subiect a vorbit Contraamiralul de flotila, Sorin Learschi.
Domnule Contraamiral de flotilă Sorin Learschi, traversăm o perioadă dificilă în regiunea Mării Negre. S-a realizat, din câte știu, un studiu cu privire la reziliența maritimă a României în era amenințărilor hibride. Cât de important este să avem o strategie bine definită de securitate maritime?
Această securitate maritimă, privită la nivel național, este un element care trebuie să fie dezvoltat. Bineînțeles, ea trebuie să fie în conjunctură cu alte documente de programare a polițiștilor la nivel național, dar prin studiul nostru am vrut să atragem atenția asupra acestui subiect și să devină un material care poate fi consultat și, bineînțeles, dezvoltată problema, poate a unui plan național de dezvoltare a sistemului de transporturi maritime și pe partea de securitate maritimă.
Care sunt principalele provocări de securitate în zona Mării Negre?
Sunt legate în perioada actuală de pericolul de mine existent, care el va persista o perioadă lungă. Va fi nevoie să fie luate măsuri foarte concrete și eficiente și nu numai la nivel național, ci regional. O altă problemă este pe partea de transporturi civile, cea legată de creșterea prețului pentru navlu sau pentru asigurările navei și a mărfurilor, a personalului navigant care navigă într-o zonă de conflict, ceea ce crește foarte mult prețul transportului. Și partea aceasta economică, să spunem, este afectată, deci România suferă din punct de vedere al acestui aspect.
La această Conferință care durează două zile la Constanța, care sunt principalii participanți?
Mulțumită Statului Major al Forțelor Navale care ne este partener la această conferință, am reușit să aducem persoane cu funcții foarte importante, dar și analiști militari și oameni din business-ul naval.
Redactor: Cecilia Pătrăhău / Editor online: Doina Sîrbu