Ascultă Radio România Constanța Live

FOTO | În plină criză de forță de muncă în HoReCa, învățământul profesional constănțean vine cu soluții și avantaje atât pentru patroni, cât și pentru tineri

FOTO | În plină criză de forță de muncă în HoReCa, învățământul profesional constănțean vine cu soluții și avantaje atât pentru patroni, cât și pentru tineri

Publicat de Adina Sîrbu, 23 octombrie 2023, 15:14

Învățământul profesional, altădată cu tradiție în județul Constanța, a pierdut teren în ultimii ani, nefiind văzut ca primă opțiune de către adolescenți și părinții lor. Însă, mentalitățile se pot schimba, încet, dar sigur, prin evenimente de promovare, cum a fost târgul organizat în weekend, la care 8 licee profesionale din județul Constanța și-au prezentat produsele și oferta educațională la prima ediție „Junior Pastry Chef”.

Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, în colaborare cu DSVSA, la inițiativa organizaţiei Youth Development and Evolution  Association – YDEA.

În standurile amenajate în cel mai mare centru comercial din oraș, elevii au oferit gratuit vizitatorilor produse de patiserie, panificație și cofetărie. Toate au fost preparate în laboratoarele unităților de învățământ participante, de către elevii care se pregătesc pentru aceste meserii prin învățământul profesional la: Colegiul Comercial „Carol I”, Liceul Tehnologic ”Gheorghe Miron Costin” și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Albatros” din Constanța, Liceul Tehnologic „Ion Podaru” Ovidiu,  Colegiul Economic Mangalia, Liceul Tehnologic Cogealac,  Liceul Tehnologic „Dobrogea” Castelu și Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Techirghiol.

Prezent la târg, inspectorul șef al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Sorin Mihai, a declarat:

Aceste produse sunt create de către elevi, în parteneriat cu agenții economici, agenți economici importanți care au venit către noi și cărora trebuie să le mulțumim. Este nevoie într-adevăr să promovăm, pentru că încă ne mai lovim de o problemă de mentalitate, în care învățământul profesional și tehnic nu este văzut ca o primă variantă. Ușor, ușor, mentalitățile se schimbă. Ne adresăm cu precădere agenților economici din HoReCa, pe care îi invităm să intre în parteneriat cu cele 8  unități de învățământ și nu numai, astfel încât să aibă forță de muncă pe care să o pregătească așa cum consideră și cum au nevoie.

Directorul Colegiului Comercial ”Carol I” din Constanța, Adriana Dima, a prezentat avantajele celor care studiază aici:

Am constatat și noi că elevii din ce în ce mai mult doresc să opteze pentru calificările noastre de bucătar, cofetar, patiser, ospătar, specifice școlii noastre. Încă din timpul școlii chiar, ei își găsesc un loc de muncă și imediat sunt absorbiți de piața muncii.

Cecilia Pătrăhău a vorbit și cu elevii participanți:

Din ce an ești și ce ai pregătit?

Andreea Mitrache, anul I. Am făcut nuci, ruladă, plăcintă am mai făcut.

Te pregătești pentru meseria asta?

Da, din clasa a IX-a mi-am ales asta. Chiar mi-a plăcut foarte mult!

De unde sunteți?

De la Techirghiol, școala profesională…

Te pregătești pentru meseria asta?

Da, îmi doresc să fac asta pe viitor. Vreau să mă aplic pentru munca asta și vedem ce va fi!

De unde sunteți?

De la Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin”,  clasa a XI-a, profesională, calificarea brutar, patiser, preparator produse făinoase. Elevii noștri efectuează instruirea practică atât la agentul economic, cât și în laboratoarele unității școlare. Ei sunt la învățământul profesional dual –  pe lângă bursa profesională, primesc și o bursă tehnologică.

Săptămâna trecută, aici, a mai avut loc un eveniment important: inaugurarea oficială a laboratorului de gastronomie din cadrul Liceului Tehnologic ,,Gheorghe Miron Costin”, dotat în parteneriat cu Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA). Două zile mai târziu, elevii de la profesională, clasele a IX-a, a X-a și a XI-a,  îndrumați de cadrele didactice, au participat la evenimentul de promovare „Junior Pastry Chef”.

Această prezentare necesită JavaScript.

Redactor: Cecilia Pătrăhău/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: ISJ Constanța

Papa Francisc (1936 – 2025), un altfel de suveran la Vatican
Actualitate luni, 21 aprilie 2025, 16:22

Papa Francisc (1936 – 2025), un altfel de suveran la Vatican

Liderul spiritual pentru 1,4 miliarde de catolici din întreaga lume, Papa Francisc a murit luni, 21 aprilie, după un pontificat de 12 ani. Născut...

Papa Francisc (1936 – 2025), un altfel de suveran la Vatican
Turista grav rănită în incendiul care i-a cuprins rulota, la Băile Puturoasa, lângă Hârșova, a murit
Actualitate luni, 21 aprilie 2025, 15:59

Turista grav rănită în incendiul care i-a cuprins rulota, la Băile Puturoasa, lângă Hârșova, a murit

A murit turista în vârstă de 72 de ani, transportată la Spitalul Județean Constanța cu arsuri pe 98% din suprafața corpului, după ce rulota...

Turista grav rănită în incendiul care i-a cuprins rulota, la Băile Puturoasa, lângă Hârșova, a murit
UPDATE | TULCEA: Cele două surori minore dispărute de la domiciliu au fost găsite
Actualitate luni, 21 aprilie 2025, 12:10

UPDATE | TULCEA: Cele două surori minore dispărute de la domiciliu au fost găsite

UPDATE: Minorele au fost identificate în localitatea Isaccea, iar din primele verificări, acestea nu au fost victimele vreunei infracțiuni,...

UPDATE | TULCEA: Cele două surori minore dispărute de la domiciliu au fost găsite
AUDIO: Litoralul este o planșă provocatoare pentru arhitecți
Actualitate luni, 21 aprilie 2025, 11:46

AUDIO: Litoralul este o planșă provocatoare pentru arhitecți

Românii călătoresc mult în afara țării și astfel sunt conectați la ceea ce înseamnă designul arhitectural și investițiile sustenabile în...

AUDIO: Litoralul este o planșă provocatoare pentru arhitecți
Actualitate luni, 21 aprilie 2025, 10:37

România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă

România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă, cu un minim istoric de doar 2.500 MW și un mix...

România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă
Actualitate luni, 21 aprilie 2025, 08:00

Județul CONSTANȚA: Bilanț tragic în prima zi de Paște – 14 persoane au decedat

În prima zi de Paște, până astăzi, 21 aprilie, ora 5.00, Serviciul de Ambulanță Județean Constanța a avut 288 de solicitări în județ....

Județul CONSTANȚA: Bilanț tragic în prima zi de Paște – 14 persoane au decedat
Actualitate luni, 21 aprilie 2025, 07:55

CONSTANȚA: O candelă aprinsă a declanșat un incendiu într-un apartament

Un incendiu izbucnit a izbucnit luni dimineață, în jurul orei 03:00, într-un apartament de pe Aleea Orhideelor din Constanța. Focul a fost...

CONSTANȚA: O candelă aprinsă a declanșat un incendiu într-un apartament
Actualitate luni, 21 aprilie 2025, 07:35

”SAR ARTEMIS”, în misiune Medevac – marinar rănit, evacuat de urgență în Portul Constanța

Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) a intervenit rapid cu nava SAR ARTEMIS, în cadrul unei operațiuni de evacuare...

”SAR ARTEMIS”, în misiune Medevac – marinar rănit, evacuat de urgență în Portul Constanța