FOTO | În plină criză de forță de muncă în HoReCa, învățământul profesional constănțean vine cu soluții și avantaje atât pentru patroni, cât și pentru tineri

Publicat de Adina Sîrbu, 23 octombrie 2023, 15:14
Învățământul profesional, altădată cu tradiție în județul Constanța, a pierdut teren în ultimii ani, nefiind văzut ca primă opțiune de către adolescenți și părinții lor. Însă, mentalitățile se pot schimba, încet, dar sigur, prin evenimente de promovare, cum a fost târgul organizat în weekend, la care 8 licee profesionale din județul Constanța și-au prezentat produsele și oferta educațională la prima ediție „Junior Pastry Chef”.
Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, în colaborare cu DSVSA, la inițiativa organizaţiei Youth Development and Evolution Association – YDEA.
În standurile amenajate în cel mai mare centru comercial din oraș, elevii au oferit gratuit vizitatorilor produse de patiserie, panificație și cofetărie. Toate au fost preparate în laboratoarele unităților de învățământ participante, de către elevii care se pregătesc pentru aceste meserii prin învățământul profesional la: Colegiul Comercial „Carol I”, Liceul Tehnologic ”Gheorghe Miron Costin” și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Albatros” din Constanța, Liceul Tehnologic „Ion Podaru” Ovidiu, Colegiul Economic Mangalia, Liceul Tehnologic Cogealac, Liceul Tehnologic „Dobrogea” Castelu și Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Techirghiol.
Prezent la târg, inspectorul șef al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Sorin Mihai, a declarat:
Aceste produse sunt create de către elevi, în parteneriat cu agenții economici, agenți economici importanți care au venit către noi și cărora trebuie să le mulțumim. Este nevoie într-adevăr să promovăm, pentru că încă ne mai lovim de o problemă de mentalitate, în care învățământul profesional și tehnic nu este văzut ca o primă variantă. Ușor, ușor, mentalitățile se schimbă. Ne adresăm cu precădere agenților economici din HoReCa, pe care îi invităm să intre în parteneriat cu cele 8 unități de învățământ și nu numai, astfel încât să aibă forță de muncă pe care să o pregătească așa cum consideră și cum au nevoie.
Directorul Colegiului Comercial ”Carol I” din Constanța, Adriana Dima, a prezentat avantajele celor care studiază aici:
Am constatat și noi că elevii din ce în ce mai mult doresc să opteze pentru calificările noastre de bucătar, cofetar, patiser, ospătar, specifice școlii noastre. Încă din timpul școlii chiar, ei își găsesc un loc de muncă și imediat sunt absorbiți de piața muncii.
Cecilia Pătrăhău a vorbit și cu elevii participanți:
Din ce an ești și ce ai pregătit?
Andreea Mitrache, anul I. Am făcut nuci, ruladă, plăcintă am mai făcut.
Te pregătești pentru meseria asta?
Da, din clasa a IX-a mi-am ales asta. Chiar mi-a plăcut foarte mult!
De unde sunteți?
De la Techirghiol, școala profesională…
Te pregătești pentru meseria asta?
Da, îmi doresc să fac asta pe viitor. Vreau să mă aplic pentru munca asta și vedem ce va fi!
De unde sunteți?
De la Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin”, clasa a XI-a, profesională, calificarea brutar, patiser, preparator produse făinoase. Elevii noștri efectuează instruirea practică atât la agentul economic, cât și în laboratoarele unității școlare. Ei sunt la învățământul profesional dual – pe lângă bursa profesională, primesc și o bursă tehnologică.
Săptămâna trecută, aici, a mai avut loc un eveniment important: inaugurarea oficială a laboratorului de gastronomie din cadrul Liceului Tehnologic ,,Gheorghe Miron Costin”, dotat în parteneriat cu Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA). Două zile mai târziu, elevii de la profesională, clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, îndrumați de cadrele didactice, au participat la evenimentul de promovare „Junior Pastry Chef”.
Redactor: Cecilia Pătrăhău/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: ISJ Constanța