Bani mai mulți pentru sănătate – au fost suplimentate fondurile pentru serviciile oferite pacienților din spitale și cele aferente programelor naționale

Publicat de Adina Sîrbu, 20 octombrie 2023, 15:51
Guvernul a alocat, astăzi, încă 200 de milioane de lei pentru CNAS, bani necesari pentru decontarea serviciilor medicale oferite pacienţilor din spitale, respectiv pentru plata cheltuielilor cu medicamente, materiale sanitare, hrană şi utilităţi ale unităţilor spitaliceşti.
De asemenea, limita de cheltuieli va fi majorată cu 668 de milioane de lei.
Astfel, 500 de milioane de lei sunt acordaţi, în luna octombrie, pentru medicamente, materiale sanitare şi servicii aferente programelor naţionale de sănătate curative. În acelaşi timp, va fi acordată suma de 168 de milioane de lei pentru acoperirea drepturilor salariale şi a creşterilor salariale ale personalului din unităţile sanitare publice.
Tot în şedinţa de guvern de astăzi a fost aprobată şi Strategia naţională de sănătate 2023-2030, cu planul de acţiuni pentru perioada menţionată, precum și alte două strategii care acoperă următorii şapte ani: strategia de vaccinare şi cea pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că Stragegia de sănătate vizează dezvoltarea programelor preventive şi un rol mai important pentru serviciile ambulatorii, dar și că este corelată cu strategii sectoriale, precum Planul naţional de control al cancerului sau Strategia pentru boli cardiovasculare şi cerebrovasculare.
”Îmbunătăţirea indicatorilor stării de sănătate din România, inclusiv a creşterii duratei de viaţă în România, se poate face prin dezvoltarea, pe de o parte, a programelor preventive care fac parte integrantă din noul contract-cadru care a fost semnat în cursul acestui an de Casa de Asigurări de Sănătate. Iar implicarea medicilor de familie în momentul de faţă este mult mai consistentă şi aş vrea să le şi mulţumesc medicilor de familie pe această cale. Pe de altă parte, schimbarea balansului către serviciile ambulatorii, către centre medicale ambulatorii, centre comunitare, cabinete de medicină de familie, care să facă şi diagnosticul şi să dea şi tratament pacientului, este soluţia corectă, care, pe de o parte, apropie serviciile medicale de pacienţi şi pe de altă parte asigură şi sustenabilitatea financiară a sistemului de sănătate” – a precizat Rafila, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.
Surse: RRA, AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu