TEMA ZILEI | Dezbatere pe tema fenomenului fake news: cum putem face distincție între adevăr și distorsiune, știri reale și invenții?
Publicat de Adina Sîrbu, 18 octombrie 2023, 13:00
65% dintre români declară că știrile sau informațiile care în opinia lor denaturează realitatea sau sunt chiar false reprezintă o problemă pentru democrație în general, conform Eurobarometrului Standard 98. Este și motivul pentru care reprezentanța Comisiei Europene în România a lansat platform online dedicată combaterii dezinformării: trUE – Adevărul gol-goluț. Aceasta oferă un set de instrumente de bază, cu ajutorul căruia cât mai mulți români să poată identifica informațiile care denaturează realitatea.
Sursele de informare s-au diversificat în ultimii ani și tot mai mulți români tind să se informeze din mediul online. Numai că internetul este și sursa multor informații false.
Adrian Băncilă i-a întrebat pe constănțeni de unde se informează și cum fac deosebirea între o știre reală și una falsă:
– De pe net, de obicei, de la știri.
Cum deosebiți o știre falsă de una reală?
– Asta trebuie verificat din mai multe surse, părerea mea…
– Mai degrabă de la televizor se pot considera ca fiind reale în mai mare măsură. Acum, ce ni se prezintă…
– În general de pe posturile de televiziune și Radio România. Datorită vârstei, mai puțin internetul, că nu stăpânim tehnologia.
Cum deosebiți o știre reală de una falsă?
– Destul de greu…
De unde obișnuiți să vă informați?
– În general, de pe internet.
Cum faceți deosebirea între o știre reală și una fake?
– Cele false îți dau prea multe detalii care nu par prea plauzibile, iar cele reale îți dau, punctual, ceva real.
Fenomenul Fake News este tema dezbaterii de astăzi, din emisiunea TEMA ZILEI, de la Radio Constanța.
După știrile orei 14,00, interlocutorul Lilianei Moldoveanu este conf. univ. dr. Raluca Petre – Științele comunicării, Universitatea Ovidius Constanța, care va încerca să răspundă la întrebări tot mai prezente în această perioadă: Cum a început fenomenul fake news? Care sunt diferențele între fake news și false news, între disinformation și misinformation? Care este impactul știrilor false și cât de mult contează ele în dezbaterea publică? Care sunt narațiunile false propagate în România și care sunt sursele lor? Ce instrumente avem la îndemână să distingem între adevăr și distorsiuni, între știri documentate și invenții? Exemple concrete și combaterea lor prin demersurile studenților de la jurnalism.
Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: unsplash.com