CONSTANȚA: Marea asfaltare – faza pe ”canalizare”

Publicat de Adina Sîrbu, 5 octombrie 2023, 21:14
Două dintre cele mai importante artere rutiere din municipiul Constanța, Bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, între Capitol și zona peninsulară, păreau că au scăpat de șantiere o dată cu turnarea asfaltului. Bucuria șoferilor nu va ține, însă, prea mult, întrucât lucrările nu sunt finalizate, iar străzile vor fi din nou sparte.
Pe arterele proaspăt modernizate, sute de capace de canalizare și de guri de acces la alte utilități au fost acoperite în totalitate cu asfalt. S-a recurs la această variantă pentru a putea efectua lucrarea fără întreruperi, dar lucrurile nu vor rămâne așa. Constructorul va sparge din nou asfaltul în zona gurilor de canalizare pentru a le aduce la nivel.
Valentina Chiriță, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, ne-a spus că, până la recepția lucrărilor, capacele vor fi descoperite și aduse la nivel, însă nu se știe exact când se va întâmpla acest lucru:
Procedura de a așterne asfalt este peste gurile de canalizare, întrucât, tehnic, finisorul de asfalt toarnă covorul asfaltic fără întreruperi. Dacă ar fi ridicate capacele înainte la cota de asfaltare, atunci fininsorul s-ar opri în marginea capacelor, ceea ce ar conduce la apariția pragurilor în covorul asfaltic. În timpul asfaltării, acolo unde există guri de canalizare, se montează marcări, iar ulterior, la aproximativ 20-30 de zile după ce asfaltul intră în clasă, căminele vor fi ridicate la cota asfaltului turnat. Lucrările de ridicare la cotă pe Bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân vor fi finalizate până la recepția lucrărilor.
Nu știm, însă, când va avea loc recepția lucrărilor! Până atunci, cei de la RAJA Constanța spun că, dacă vor apărea avarii acolo unde capacele de canalizare sunt astupate, vor fi nevoiți se spargă asfaltul, iar constructorul va avea la dispoziție 24 de ore pentru a aduce asfaltul la starea inițială, în sensul de a reda zona respectivă circulației și traficului în condiții optime.
Numai că astuparea capacelor de canalizare poate crea probleme serioase în cazul unor ploi abundente. Și asta pentru că, în mod normal, lucrătorii RAJA ridică, în anumite zone, capacele de canalizare pentru a facilita scurgerea șuvoaielor de pe străzi, iar acum, acest lucru nu este posibil.
Asfaltarea peste capacele de canalizare este doar o soluție de moment, spune și primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, care a explicat că situația trebuie remediată rapid, pentru că riscurile sunt mari:
Cu acordul celor care inspectează lucrarea, a celor care sunt proprietarii sau administratorii acelor conducte, cum ar fi cei de la gaz, de la curentul electric, de la apă-canal, se poate asfalta peste cu câteva condiții: în prealabil se notează fiecare capac. Imediat după ce se poate merge pe acel asfalt, le destupi pentru ca să le poți ridica la nivel. Astea sunt regulile de bază în situația în care se decide că, pe strada respectivă, fiind foarte multe capace, pot fi acoperite și apoi imediat scoase. Pot exista și alte pericole dacă nu faci asta la timp, în cazul unor ploi, de exemplu: dacă sistemul de apă și canalizare este mic și debitul se mărește foarte mult, există pericolul ca, nemaiputând apa abandonată în conducte să iasă prin căminele respective, care de obicei se deschid înainte sau când începe să plouă, tocmai pentru a slăbi din presiune, există pericolul să răbufnească apa menajeră sau amestecată cu apă pluvială în grupurile sanitare ale cetățenilor sau ale instituțiilor sau oriunde. De aia se recomandă ca, atunci când se ia o astfel de decizie, imediat din urmă să le desfaci, pentru a ști că sunt acolo și pentru a le aduce la cotă.
La Constanța situația durează din vară și nu există nicio dată certă legată de finalizarea lucrărilor. Cert este, însă, că, din moment ce nu au fost făcute la timp, când le va veni rândul, vor presupune din nou haos și nervi pe șosele!
Reportaj și foto: Bogdan Comșa/ Redactor: Adina Sîrbu