Avocații s-au solidarizat, ieri, într-un protest numit “O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”

Publicat de Doina Sirbu, 5 octombrie 2023, 07:44
Avocații își susțin clienții, apărându-le drepturile și interesele, chiar și în cazurile în care acele interese pot fi nepopulare sau controversate. Această funcție esențială a avocaților este vitală pentru protecția drepturilor individuale și integritatea sistemului juridic”, se spune într-un comunicat de presă cu privire la campania derulată ieri, la nivel național „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”.
O zi în care avocații au inițiat un protest și nu au intrat în sălile de judecată decât în cazurile urgente. Laurențiu Despina a discutat despre motivația acestui demers cu Cătălin Filișan, Decanul Baroului de Avocați, Constanța.
Ziua de ieri, 4 octombrie, a fost una în care avocații s-au solidarizat într-un protest generic numit “O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”. Ce a determinat această acțiune?
Acțiunea desfășurată la nivel național, intitulată “O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există” a fost determinată de faptul că în sistemul judiciar și în rândul colegilor avocați din toată țara și evident, din Baroul Constanța, s-au acumulat o serie de probleme și nemulțumiri, iar pe calea acestui protest ne dorim ca factorii care au putere să decidă cu privire la rezolvarea acestor probleme să acționeze, să fie conștienți că nu se mai poate și am adus la cunoștința opiniei publice faptul că noi, avocații, luptăm pentru respectarea drepturilor clienților noștri, a justițiabililor, ai beneficiarului acestui serviciu public, care este Justiția!
Acțiunea de protest a avocaților lansează o solicitare adresată unei instanțe, evident, cu ghilimelele de rigoare. În cazul de față, avocații sunt în rolul justițiabilului. Cine și cum va putea analiza și soluționa această speță?
Sunt mai mulți factori care trebuie să ne asculte. Trebuie să realizeze că aceste probleme evidențiate de noi sunt reale, sunt strigente, sunt acute la nivelul sistemului judiciar. Aș evidenția Guvernul și Parlamentul care trebuie să modifice legea din domeniul taxelor de timbru, să nu mai îngrădească accesul la justiție a celor care doresc să se judece, restricție prin acele taxe judiciare foarte mari. Taxele judiciare se plătesc anticipat la stat, ele sunt datorate de justițiabil mai înainte de promovarea unei cauze la instanță. Pe de altă parte, să fim ascultați și să fie luate măsurile necesare la nivelul CSM-ului cu privire la aceste termene foarte lungi acordate în cauzele aflate pe rolul instanțelor de judecată sau de către Ministerul Public în legătură cu problemele ivite pe parcursul urmăririi penale, pentru că sistemul judiciar suferă în prezent, iar această suferință, dacă se prelungește, poate determina chiar colapsul sistemului judiciar.
Redactor: Laurenţiu Despina / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Cătălin Filișan