Consumul de droguri în rândul elevilor nu poate fi oprit prin testarea în masă, ci prin educație și combaterea traficului

Publicat de Adina Sîrbu, 4 octombrie 2023, 13:47
În România, vârsta la care copiii încearcă drogurile este de doar 13 ani, iar cele mai mari rate de consum se înregistrează între 15 și 34 de ani, arată datele oficiale publicate de Agenția Națională Antidrog. Consumul de droguri în rândul elevilor s-a intensificat și nu poate fi oprit prin testarea în masă, ci prin educație și combaterea traficului – consideră ministrul Sănătății.
Specialiștii sunt îngrijorați că elevii devin dependenți de tot felul de substanțe la o vârstă tot mai mică – spune dr. Carmen Truțescu, medic primar psihiatrie pediatrică :
Vârsta consumului a scăzut tot mai mult în ultimii ani. Este într-adevăr îngrijorător ce se întâmnplă cu consumul de stupefiante și cu substanțele în general. Este îngrijorător tot ce se întâmplă legat de exces, că noi vorbim în general despre folosirea în exces. Nu ne dorim pentru copii nici consum de alcool, nici consum de tutun, nici consum de energizante, dacă sunt în cantitate foarte mare. Toate acestea pun în pericol sănătatea fizică și psihică a copiilor.
Specialiștii spun că părinții sunt primii care își pot da seama că un copil consumă droguri. Medicul psihiatru Carmen Truțescu explică semnele care arată că este ceva în neregulă cu un adolescent:
Părintele este principalul agent de identificare a acestor modificări de comportament. Părintele este cel care sesizează că avem un copil care și-a pierdut interesul pentru învățat, care are un grup de prieteni nu tocmai potrivit, care este agitat, agresiv, irascibil acasă. Aceste modificări de comportament ar trebui să ne ridice semnale de alarmă și să cerem o evaluare de specialitate dacă simțim că ne depășește această dilemă.
Propusă înainte de începerea noului an școlar, testarea în masă a elevilor este respinsă de specialiștii Ministerului Sănătății, după cum a declarat ministrul Alexandru Rafila:
Noi am făcut un grup tehnic cu specialiști la Ministerul Sănătății, am primit de curând concluziile acestui grup tehnic de specialiști și opinia lor este că testarea să se facă într-un centru specializat. Rămâne de văzut cum o punem în aplicare. Important este un lucru și cred că trebuie să fim foarte clari: respingem total screening-ul elevilor, adică testarea în masă a elevilor. Testarea trebuie făcută cu acceptul și la solicitarea părintelui, cu acceptul elevului. Trebuie să existe consiliere psihologică înainte de testare și după testare, dacă ea cumva este pozitivă. De asemenea o să descriem și parcursul din punct de vedere medical al unui copil, al unui adolescent care a consumat droguri, pentru că el poate avea nevoie fie de asistență medicală de urgență, dacă este într-o fază acută a intoxicației, fie de o activitate medicală împotriva adicției. Desigur că toate lucrurile astea trebuie integrate și cu activitățile Ministerului Afacerilor Interne, pentru că prevenirea consumului de droguri are și o componentă extrem de importantă în combaterea comerțului cu droguri și a traficului de droguri, care în mod evident afectează și România, așa cum se întâmplă și în alte țări din Uniunea Europeană.
Ministrul Sănătății consideră că testarea antidrog nu rezolvă problema consumului:
Există și acum posibilitatea testării la spitale unde există secții de toxicologie sau la Institutele medico-legale, dar asta nu rezolvă problema. Trebuie să ne înțelegem foarte clar: problema consumului de droguri nu se rezolvă prin testare. Testarea este doar un element care evidențiază o intoxicație, care poate să fie acută sau cronică și care are nevoie de asistență medicală. Despre asta discutăm. Problema consumului de droguri se poate rezolva prin educație și prin combaterea traficului de droguri. Astea sunt elementele de bază care previn consumul”
Alexandru Rafila mai spune că în prezent, doar 5% din părinți își înscriu copiii la opționalul ”Educație pentru sănătate”. La această materie, elevii află, printre altele, informații despre efectele consumului de droguri și cum se pot feri de tentația de a încerca stupefiante.
Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: unsplash.com