CONSTANȚA: Peste 220 de căței fără stăpân au fost adoptați de la începutul anului
Publicat de Adina Sîrbu, 4 octombrie 2023, 10:14
De la începutul acestui an, 221 de căței abandonați au părăsit cuștile reci ale adăpostului din Constanța și se bucură de căldura familiilor adoptatoare.
Primăria îi invită pe iubitorii de animale să-i fie alături, în continuare, în campania “Adoptă un cățel!”, adăpostul public găzduind, în prezent, sute de câini care așteaptă o șansă la o viață mai bună.
Toți câinii care se dau spre adopție gratuită sunt deparazitați intern și extern, înregistrați în RECS, microcipați, îngrijiți, vaccinați conform graficului de vârstă și au carnet de sănatate.
Cei care vor să adopte trebuie să prezinte un act de deţinere a spaţiului din care să rezulte condiţiile corespunzătoare de creştere şi adăpostire a câinilor, să facă dovada resurselor materiale pentru întreţinerea patrupedelor și să aibă acordul asociaţiei de proprietari sau, după caz, al vecinilor, în cazul adoptării a mai mult de 2 câini.
Cățeii disponibili pentru adopție se află fie în Adăpostul public de animale abandonate de pe strada Câmpul cu Flori nr.11 (fostă Vârful cu Dor nr. 5), care poate fi vizitat luni, marți, miercuri și vineri în intervalul 10.00 – 14.00, iar joi între 09.30 și 17.30, fie la Centrul de adopții canine “Norocel”, de pe strada Răscoalei nr.1907, deschis de luni până vineri, între orele 10.00 și 14.00.
A avea un cățel ca animal de companie este visul multor copii, dar înainte ca părinții să se grăbească să le îndeplinească dorința, trebuie să se asigure că familia adoptatoare își poate asuma responsabilitatea de a îngriji un câine timp de 15 ani și poate face față costurilor pe care le implică deținerea unui patruped.
Pe de altă parte, însă, sunt numeroase beneficiile pentru dezvoltarea copilului ai cărui părinți adoptă un cățel fără stăpân – susține Ștefan Mandachi, fostul om de afaceri sucevean, dedicat de mulți ani salvării animalelor aflate în dificultate, inclusiv prin finanțarea unor campanii ample de sterilizare:
- Primind iubire din partea câinelui său maidanez, copilul va înțelege că rasa nu schimbă legile iubirii, că frumusețea exterioară nu e o valoare fundamentală și că devotamentul, loialitatea și atașamentul nu țin de culoarea blănii (sau a pielii).
- Copilul învață să fie disciplinat și să-și planifice activitățile: va trebui să-l scoată regulat la plimbare, să-l spele, să-l hrănească și să-i dea apă, să-l trateze și să-l ajute la nevoie. Pe lângă rutina zilnică, trebuie să țină un calendar al vaccinărilor și vizitelor regulate la medic.
- Copilul învață că țara lui nu e un coș de gunoi: va trebui să strângă după câine, inspirându-i și pe ceilalți să se comporte civilizat și să nu lase mizerie în locurile publice.
- Copilul învață să fie responsabil: cățelul nu este un obiect care să poate fi pasat părinților sau bunicilor, ci o ființă cu sentimente și stări, iar copilul este cel care ia decizii și devine răspunzător pentru câine.
- Copilul învață să se implice în cauzele sociale: urmând exemplul părintelui, care a adoptat un cățel flămând și speriat de pe stradă, copilul devenit adult va fi, la rândul său, un protector al animalelor și al celor neajutorați.
- Copilul va avea un partener de joacă și va fi în siguranță: un cățel adoptat de pe stradă va fi mereu dornic să-i facă pe plac salvatorului său și îl va apăra chiar și cu prețul vieții.
Redactor: Adina Sîrbu