Holocaustul în Dobrogea, în cuvinte și imagini
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 30 septembrie 2023, 13:26
Astăzi a avut loc vernisajul expoziției de bandă desenată „Imagini din trecut. Holocaustul din România” organizată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Fundația Freedom House România la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie.
Scopul acestei inițiative a fost acela de a arăta, prin cuvinte și prin imagini, tragedia evreilor și romilor din județul Constanța.
Holocaustul nu este o poveste de demult care s-a întâmplat undeva departe, în Europa, ci este o pagină de istorie reală pe care au trăit-o cu înfrigurare, cu spaimă și cu durere și etnicii evrei și rromi din Dobrogea, au afirmat inițiatorii proiectului „Imagini din trecut. Holocaustul din România”, în cadrul evenimentului găzduit la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Ana Bărbulescu, cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ ne-a oferit detalii.
Suntem azi aici cu un proiect, credem noi, inedit, care spune povestea Holocaostului printr-o abordare locală. Adică nu povestim lucruri care s-au întâmplat undeva de mult, undeva departe și spunem povești ale locului care au personaje reale, ce au trăit în Constanța sau în oraș sau în județ, acum 80 de ani.
Cei 1.700 de evrei din Constanța au fost persecutați încă din timpul Statului Național Legionar, iar ulterior, odată cu intrarea României în război, în iunie 1941 au fost evacuați din oraș și internați în lagărul de la Cobadin. Redactorul șef PRESShub, Răzvan Chiruță, moderatorul evenimentului, ne-a spus povestea unei supraviețuitoare a Holocaustului din România.
La Târgoviște, unde am prezentat un un proiect similar, era o supraviețuitoare a Holocaustului care avut loc la Târgoviște. Acolo 1500 de evrei au fost luați din Ploiești și duși în lagărul de la Teiș. Supraviețuitoarea are acuma 91 de ani, dar atunci abia 7 ani și spune că și 84 de ani încă are în față momentul în care i s-a pus revolverul în față. Efectiv, adică era un copil de 7 ani, ca orice copil care se bucura de viață de școală și dintr-odată s-a trezit că a venit un legionar și a pus revolverul în față.
Uitarea istoriei este o cale sigură spre repetarea greșelilor. De acest lucru este convins conf. Univ. dr. Daniel Citirigă, Prodecan al Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universitații „Ovidius” din Constanța.
În România, prin reducerea persoanei la sub demnitatea umană, efectiv prin înfometare, prin condițiile de viață, unii chiar omorâți direct. Avem cazul de la Odesa unde în jur de 20.000 de vrei au fost uciși în 1941. Și Constanța contribuit la acest lucru prin lagărele prin care evreii au fost concentrați la Cobadin, Osmancea, la Mereni, la Ciobănița. Deci în această perioadă când populația evreiască a fost pur și simplu luată cu forța și dusă în astfel de lagăre, e tot o contribuție la acest genocid numit per total Holocaust.
După alocuțiunile dedicate Holocaustului în Dobrogea a fost vernisată expoziția de bandă desenată „Imagini din trecut. Holocaustul în Constanța”. Timp de două luni, cei care trec prin piațeta Ovidiu o pot privi pentru a analiza mai bine trecutul, așa cum a fost el, în alb și negru.
Redactor – Silvia Pascale / redactor online – Daniel Țăndăreanu