Cum va arăta plaja din Mamaia, conform proiectului câştigătorilor concursului internațional ”Litoral, Mamaia, Constanța”
Publicat de Doina Sirbu, 28 septembrie 2023, 13:05
Soluția pentru reamenajarea plajei din Mamaia a fost desemnată în urma concursului internațional ”Litoral, Mamaia, Constanța”. Competiția a fost inițiată de Administrația Națională „Apele Române”, în calitate de Autoritate Contractantă, în asociere cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România (OAR), în calitate de Organizator. Soluția premiată vizează planificarea și amenajarea zonei de plajă în acord cu natura și peisajul specific litoralului Mării Negre. Despre acest subiect a vorbit inginerul Laszlo Barabas, director general adjunct al Administrației Naționale „Apele Române.
Organizarea unui concurs de soluții internaționale pentru amenajarea plajei de la Mamaia a fost o premieră atât pentru Apele Române, cât și pentru Ordinul Arhitecților din România, a declarat directorul general adjunct al Administrației Naționale Apele Române, inginerul Laszlo Barabas.
Participanții la concurs au avut de răspuns, prin propunerea lor, la o nouă provocare – alinierea și armonizarea elementelor gândirii urbanistice și peisajere cu un loc mai puțin obișnuit pentru ei – o plajă nou creată printr-un proiect de reducere a eroziunii costiere.
Care au fost criteriile pe care le-a solicitat instituția dumneavoastră?
Am cerut ca accesibilitatea să fie analizată de către realizatorii proiectelor, având în vedere zona și țesutul urban adiacent, în așa fel încât accesul să fie facil, ușor tuturor turiștilor, să avem acces pentru persoanele cu dizabilități, să avem acces pentru salvare, intervenții, să avem spații destinate salvamarilor, să avem toate utilitățile în zonă, adică curent electric, apă, canal, chiar și iluminat, în așa fel încât să putem asigura condiții civilizate și pentru amplasarea de beach bar-uri și pentru amplasarea de toalete ecologice, să avem platforme de colectare selectivă pentru colectarea deșeurilor. Am cerut să se țină cont de componenta de biodiversitate, în așa fel încât să fie prevăzute spații verzi, perdele forestiere necesare pentru funcționarea plajei. Plaja să aibă locuri de joacă pentru copii, amenajări pentru practicarea sporturilor, în așa fel dispuse încât să nu deranjeze turiștii care fac plajă.
Au fost depuse 19 proiecte din România, Spania, Elveția și Norvegia, iar câștigătorii concursului de soluții au fost Studio 82 SRL și Vlad Sebastian Rusu – birou individual de arhitectură.
Proiectul câștigător a integrat în strategia sa de dezvoltare spațială trei elemente definitorii – turistic, urban și natural. Proiectul câștigător va face obiectul încredințării serviciilor de realizare a unui PUZ. Pe baza PUZ-ului aprobat se va întocmi un studiu de fezabilitate. În urma aprobării studiului de fezabilitate se va elabora un proiect tehnic cu detalii de execuție și acest contract va fi semnat cu instituția noastră.
Redactor: Cecilia Pătrăhău / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Ovidiu Oprea