Alimentația nesănătoasă și lipsa activităţii fizice, principalele cauze de deces în rândul populației din România
Publicat de Doina Sirbu, 28 septembrie 2023, 14:49
Mișcarea este cel mai bun mijloc de prevenție a bolilor cardiovasculare, ne explică medicul primar cardiolog Anca Rădulescu, președintele filialei constănțene a Societății Române de Cardiologie.
În ultimele decenii, într-adevăr, combinația dintre alimentația nesănătoasă și lipsa activităţii fizice a reprezentat una dintre principalele cauze de deces în rândul populației din România. De aceea, pentru a ne bucura de o viață lungă și sănătoasă, trebuie să adoptăm un stil de viață sănătos, în care să avem o dietă zilnică echilibrată, dar și combinată cu exercițiu fizic regulat și cu menținerea unei greutăți normale. Exercițiul fizic este extrem de benefic pentru toate categoriile de pacienți, atât pentru mobilitatea articulară, cât și pentru cea musculară, dar și pentru menținerea stării de sănătate. Recomandarea generală ar fi de a practica zilnic 30 de minute de exercițiu fizic aerobic moderat. Cel mai simplu putem să mergem, să avem un mers alert. Studiile ne spun că ar fi bine undeva în jur de 4-5km/h și să facem exerciții de intensitate joasă și moderată, cum ar fi înot, urcat pe scări sau mers rapid sau pentru cei care fac exercițiu fizic de intensitate mare, ca alergat, ciclism, tenis, gimnastică.
Bolile cardiovasculare se numără printre principalele cauze de mortalitate în țara noastră. Cum le depistăm? Când ar trebui să mergem la cardiolog?
Cei mai mulţi dintre pacienți, în mod constant, aleg să se adreseze medicului doar atunci când nu se simt bine, dar chiar și atunci, unii preferă să amâne prezentarea la medicul de familie sau specialist. Pacientul poate merge odată la indicația medicului de familie, pentru că nu este întotdeauna conștient de semnele clinice. Dacă pacientul are antecedente în istoricul familial de boli cardiovasculare, în special moarte subită, antecedente de infarct miocardic, de accident vascular, dacă observă la o analiză de rutină un nivel crescut al colesterolului, dacă suntem diagnosticați cu hipertensiune arterială, dacă pacientul nostru este fumător, pentru că fumatul este un factor major de risc pentru bolile de inimă, dacă suferim de diabet zaharat sau de obezitate, vârsta de peste 45 de ani la bărbat sau peste 55 de ani la femei, ne poate duce spre un prim consult cardiologic.
Redactor: Cătălina Radu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: pexels.com