TULCEA: Păsări flamingo hăituite de „iubitorii de natură” – semnal de alarmă tras de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării”
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 26 septembrie 2023, 09:58
Specialiștii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” – INCDDD, susțin că păsările flamingo sunt hăituite de „iubitorii de natură”, care vin cu bărci în zonele strict interzise din Rezervație.
Redam integral mesajul INCDDD:
De ce nu cuibărește flamingo în (Rezervația Biosferei) Delta Dunării?
Dacă la vecinii ucraineni, la circa 65 de kilometri flamingo au cuibărit în acest an, la noi păsările sunt hăituite de fotografi, turiști și multe alte categorii. Orișiunde se duc flamingii, sunt urmăriți de un alai de „iubitori de natură”!
Aici, pe Meleaua Sacalin, în porțiunea strict protejată (deci unde prezenta turiștilor nu este permisă!!!), în fiecare zi mai multe ambarcațiuni cu turiști hăituiesc păsările aflate la hrănire și la odihnă.
Iar acest lucru s-a întâmplat si in anii anteriori, la Saraturi-Murighiol, Tuzla-Nuntasi, Sabangia și în alte zone.
Nu numai flamingii sunt afectati ci și pelicanii, stârcii, egretele, codalbii și foarte multe alte specii acvatice!
Din pacate, turismul a devenit un factor de periclitare major!
În mod normal, companiile care organizeaza turism in zonele strict protejate, colonii (atentie, coloniile sunt acolo unde păsările cuibăresc nu unde mănâncă ori se odihnesc), fugăresc păsările și chiar intră cu viteza în ele și multe alte abateri care nu au legștură cu ecoturismul și conceptul de rezervație a biosferei nu ar mai trebui sa obținș autorizația de desfășurare a activității de turism in anul următor în RBDD!
Fotografiile sunt realizate de un grup de ornitologi, aflat în condiții legale, cu permis de cercetare.
Reamintim că în ultima perioadă, multe firme de turism cu activitate în Rezervația Biosferei Delta Dunării includ și popularizează în oferta turistică proprie excursii pentru vizitarea coloniilor de păsări. Se induce, astfel, ideea că vizitarea coloniilor de păsări este un obiectiv turistic de neratat, deși este ILEGALĂ și foarte perturbatoare pentru păsările adulte, dar mai ales pentru puii acestora – atrage atenția ARBDD.
Ca urmare, Administrația Rezervației a luat măsuri pentru protecția zonelor sensibile din Rezervația Biosferei Delta Dunării, prin amplasarea de balize și panouri de avertizare în vederea ocolirii acestor colonii de păsări și a unor zone strict protejate.
ARBDD atrage atenția că amenzile pot ajunge la 50.000 de lei.
Redactor – Daniel Țăndăreanu /- INCDDD: foto