CONSTANȚA: Firma de salubrizare continuă verificarea platformelor de deșeuri dintre blocuri
Publicat de Adina Sîrbu, 21 septembrie 2023, 10:01
Polaris M. Holding a anunțat că va verifica aceleași platforme din zonele de blocuri timp de o săptămână, în cadrul acțiunii începute luni, 18 septembrie.
Echipa de control Polaris a fost pe teren și marți seara, pentru a verifica conținutul recipientelor din cartierele de blocuri. Aceștia au verificat, cu atenție, conținutul celor 22 de platforme pentru colectarea deșeurilor reziduale și reciclabile, pe care le-au verificat și în noaptea precedentă. Din păcate, deșeurile precolectate de populație, de la aceste platforme, au fost integral amestecate și, din nou, pe aceste platforme au fost lipte etichete și nu s-a ridicat niciun container. Timp de o săptămână, echipa de control va verifica aceleași platforme, pentru a determina gradul de conștientizare privind colectarea separată și comportamentul populației care depozitează deșeurile la aceste platforme – se arată într-un comunicat al firmei de salubrizare.
Astăzi, firma a venit cu precizări suplimentare privind colectarea separată:
Vă reamintim că Polaris M. Holding desfășoară, la nivelul muncipiului Constanța, o campanie ce vizează creșterea gradului de informare și încurajare în rândul populației, de a colecta separat deșeurile. Totodată, această inițiativă atrage atenția și asupra consecințelor pe care le poate avea nerespectarea regulilor de colectare separată.
Astfel, conform art.16, alin. 2 din OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, echipele de control din cadrul Polaris au desfășurat acțiuni de verificare a conținutului recipientelor în cartierele de case și blocuri, pentru a identifica eventualele neconformități. În situația în care, recipientele conțin alte deșeuri decât cele pentru care au fost destinate, echipele de control vor lipi pe recipiente o etichetă și un pliant cu informații despre modul în care se colectează corect deșeurile și vor refuza colectarea.
Conform Legii 101/2006, utilizatorii serviciului de salubritate au obligația să asigure precolectarea separată a deșeurilor pe care le-au generat în gospodăriile proprii, în recipiente diferite în funcție de categoria acestora.
Modul în care alegem să renunțăm la deșeurile pe care le producem în propria gospodărie, și nu numai, poate avea un impact major asupra mediului înconjurător. Colectarea separată a deșeurilor reprezintă un gest mic, pe care fiecare dintre noi îl poate realiza cu ușurință, pentru a trăi într-un mediu mai curat. Deși inițiativa individuală de a colecta separat este lăudabilă, fără un efort colectiv și crearea unei comunități responsabile, rezultatele nu vor fi semnificative.
Reamintim, deșeurile reciclabile se depun separat în containere, în funcție de cele trei culori ale recipientelor:
- ALBASTRU: deșeurile de ambalaje din hârtie și carton;
- GALBEN: deșeurile de ambalaje din plastic și metal;
- VERDE: deșeurile de ambalaje din sticlă.
În containerele metalice și pubelele negre pentru deșeuri reziduale SE depozitează :
- Resturi alimentare, mucuri de țigări, absorbante, șervețele, hârtie igienică folosită, conținutul sacului de la aspirator, veselă de porțelan/ceramică/ geamuri sparte, excremente ale animalelor de companie.
NU se depozitează în containerele metalice și pubelele negre:
- Deșeuri reciclabile: hârtie, carton, plastic, metal, aluminiu, sticlă.
- Deșeuri rezultate din construcții și demolări, pământ, nisip, pietriș etc.
- Deșeuri de echipamente electrice, electronice și electrocasnice: aspiratoare, telefon mobil, consolă de jocuri, biguduri electrice, lămpi, mixer, fier de călcat, acumulatori, baterii, anvelope.
- Deșeuri textile.
Redactor: Adina Sîrbu