Agenţia Naţională pentru Sport a lansat ediţia 2023 a Săptămânii Europene a Sportului

Publicat de Catalin Donose, 21 septembrie 2023, 08:36
Agenţia Naţională pentru Sport a lansat, în cadrul unui eveniment organizat pe Stadionul Arcul de Triumf din Capitală, ediţia 2023 a Săptămânii Europene a Sportului care se va desfăşura în mai multe oraşe din ţară în perioada 23-30 septembrie.
Vicepreşedintele Agenţiei Naţională pentru Sport, Gabriel Toncean, a declarat că proiectul ‘Be Active – Săptămâna Europeană a Sportului’ poate să constituie un pas către normalitate în România, una dintre ţările cu cei mai puţini practicanţi de sport din Uniunea Europeană.
‘Ne bucurăm să anunţăm lansarea acestei ediţii a Săptămânii Europene a Sportului. Contează enorm acest lucru pentru că, ştim toţi, România este ţara în care sunt cei mai puţini practicanţi la nivel de sport de performanţă şi totodată ţara în care doar 6% dintre locuitori practică în mod constant un sport. Acest proiect ‘Be Active’ poate să constituie un pas important către o normalitate din care ne dorim ca Agenţia Naţională pentru Sport să facă parte’, a spus Toncean.
Bogdan Constantin Matei, preşedinte al Comisiei pentru Tineret şi Sport din Senatul României, a afirmat la rândul său că speră ca Săptămâna Europeană a Sportului să atragă un număr cât mai mare de copii către sport.
‘Acest program ‘Be Active’ este unul de tradiţie în România şi felicit Agenţia Naţională pentru Sport de acest lucru. Am convingerea că împreună vom reuşi să atragem către sport un număr cât mai mare de copii şi sper eu ca mulţi dintre noi să descoperim bucuria de a face exerciţiu fizic în mod independent. Suntem azi în mijlocul atâtor campioni care ne-au făcut pe noi, ca români, să avem zâmbetul pe buze, pentru că ei sunt cei care au reprezentat cu cinste România. Pentru că dacă vorbim de reprezentativitate corectă în străinătate doar sportul poate să o facă’, a explicat senatorul PSD.
Adeline Dan, secretar de stat în cadrul cancelariei prim-ministrului României, a menţionat la rândul ei: ‘Ştim toţi cât de important este sportul, atât pentru copii, cât şi pentru noi toţi. Cunoaşte faptul că procentul copiilor care sunt sedentari sau cu risc de obezitate a început să crească în România, de aceea aş vrea să reuşim împreună, Guvern, autorităţi locale, ONG-uri, federaţii, să atragem copiii şi tinerii spre sport. Reamintesc faptul că Guvernul României susţine şi va susţine în continuare activităţile sportive, sportivii şi sportul în general’.
Campioana olimpică şi mondială la gimnastică Andreea Răducan a susţinut în cadrul discursului său că pentru copii este esenţial să înţeleagă importanţa sportului pentru sănătate şi nu neapărat practicarea lui la nivel de performanţă.
‘Pentru mine e o bucurie de fiecare dată când este un eveniment sportiv îmi doresc să fiu prezentă. E un soi de datorie morală, acela de a împărtăşi mesajul de a fi toţi cât mai activi. Cu atât mai mult cu cât această campanie poartă denumirea de ‘Be Active’. Am observat în ultimii ani că de obicei cuvântul performanţă în sport îi cam sperie pe copii şi părinţi. Profităm însă de ocazie pentru a le spune că nu le cere nimeni performanţă, ci doar le transmitem mesajul simplu de a face mişcare, de a face sport, pentru a avea grijă de sănătatea noastră a tuturor. Încurajăm pe toată lumea, atât pe cei mici, cât şi pe cei mari, să facă sport. Niciodată nu se ştie care dintre ei ar putea să ajungă campioni. În această perioadă destul de delicată şi complicată pentru copii şi tineri, văzând atâtea informaţii cu consumul de substanţe interzise şi o grămadă de alte probleme, o spun cu toată convingerea că sportul chiar poate să fie salvarea’, a subliniat Răducan.
Proiectul, derulat în ţara noastră printr-o serie de evenimente care vor marca noua campanie #BeActive a Uniunii Europene, promovează un stil de viaţă activ şi sănătos şi contribuie la conştientizarea importanţei sportului şi a vieţii active pentru sănătatea şi starea de bine a comunităţilor. Evenimentul va fi derulat în parteneriat cu numeroase entităţi publice şi private, având ca obiectiv estimat un număr de minimum 100.000 participanţi direcţi şi indirecţi, la nivel naţional.
Săptămâna Europeană a Sportului este centrată în jurul a patru teme, care să atragă toate categoriile de public: Sport în mediul educaţional, Sport la locul de muncă, Sport în aer liber şi Sport în cluburi sportive şi centre de fitness.
În România, principalele momente ale evenimentului vor fi:
– Satul Sportiv – 23 septembrie, între 10:00 şi 17:00 – Parcul Drumul Taberei – demonstraţii şi activităţi de iniţiere, în cadrul unor ateliere susţinute de 26 de federaţii sportive naţionale, co-organizator Primăria Sectorului 6 Bucureşti;
-Noaptea #BeActive – 23 septembrie, între 20:00 şi 22:00 – Parcul Drumul Taberei – spectacol sportiv cu activităţi demonstrative inedite, susţinute pe scenă de federaţiile sportive naţionale şi de partenerii proiectului, co-organizator Primăria Sectorului 6 Bucureşti;
– Ziua Naţională a Sportului în Aer Liber – 24 septembrie – parcurile din Bucureşti;
– Ziua Incluziunii prin Sport – 26 septembrie, ora 12:00 – Complexul Sportiv Naţional Lia Manoliu – Masă Rotundă Sport Adaptat;
– Caravana #BeActive ‘Tinerii şi stilul de viaţă sănătos’ – 27 septembrie – şcoli şi licee din sectorul 6 Bucureşti, co-organizator Primăria Sectorului 6 Bucureşti;
– Ziua Naţională a Sportului la Locul de Muncă – 28 septembrie – activităţi de gimnastică şi fitness la locul de muncă;
– Ceremonia de închidere #BeActive – 29 septembrie, ora 11:00 – Agenţia Naţională pentru Sport.
– Ziua Naţională a Sportului la Locul de Muncă – continuare – 30 septembrie – competiţii sportive interinstituţionale, cu participanţi din mediul public şi privat (Stadionul Ghencea, Megamall, CSTA Bucureşti, Complexul Cultural Sportiv Studenţesc Tei).
La evenimentele din Parcul Drumul Taberei vor susţine activităţi federaţiile naţionale de: Baschet, Fotbal-Tenis, Scrimă, Bob şi Sanie, Karting, Gimnastică, Dans sportiv, Tir cu arcul, Oină, Tenis de masă, Rugby, Oină, Judo, Airsoft, Atletism, Haltere, Kaiac-Canoe, Culturism şi Fitness, Volei, Badminton, Box, Arte Marţiale, Canotaj, Şah, Sportul Pentru Toţi, Lupte, Modelism şi Wushu Kungfu.
De asemenea, vor avea ateliere o parte dintre partenerii în proiect ai Agenţiei Naţionale pentru Sport: Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti, Romania Active, Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), Muzeul Fotbalului şi Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor.
În afara evenimentelor organizate de Agenţia Naţională pentru Sport, organizate cu sprijinul voluntarilor PROEDUS, primăriile, cluburile şi federaţiile sportive, direcţiile judeţene pentru sport şi alte organizaţii vor desfăşura multiple activităţi la nivel local şi judeţean.
Toate evenimentele organizate la nivel naţional se vor regăsi pe harta din cadrul platformei comune puse la dispoziţie de Comisia Europeană, care centralizează evenimentele şi participanţii din toate ţările participante: https://sport.ec.europa.eu/european-week-of-sport/countries-and-regions.
Personalităţi sportive de renume ale României s-au alăturat iniţiativei, în calitate de ambasadori #BeActive: Elisabeta Lipă, Cătălin Chirilă, Ana-Maria Popescu, Monica Roşu, Vali Caciuriac, Doina Melinte, Alina Dumitru, Lăcrămioara Perijoc, Filip Ghiorghi, Roxana Bacşiş, Otilia Bădescu, Anişoara Cuşmir, Marian Drăgulescu, Anca Stoenescu, Alina Dumitru, Andreea Răducan, Valeria Răcilă van Groningen, Monica Iagăr, David şi Bogdan Cristofor, Virgil Stănescu, Constantina Diţă, Georgeta Andrunache şi Mihai Petre.
Săptămâna Europeană a Sportului (SES) este o iniţiativă a Comisiei Europene, menită să promoveze sportul şi activitatea fizică în întreaga Europa, Agenţia Naţională pentru Sport având calitatea de Organism Naţional de Coordonare a Săptămânii Europene a Sportului 2022-2023.
La ediţia din 2022, peste 111.000 de români din 42 de judeţe au făcut mişcare în cadrul proiectului #BeActive desfăşurat între 23 şi 30 septembrie cu ocazia Săptămânii Europene a Sportului. La cele 655 de evenimente au luat parte 276 de organizaţii şi 70 de parteneri strategici publici şi privaţi. Din totalul de 111.279 de participanţi, 53.505 au fost angajaţi ai instituţiilor publice, în timp ce 28.587 au fost din cadrul Ministerului Sportului şi organizaţiilor din subordine.
Cătălin Donose
Foto – ANS