“România poate fi reformată și reorganizată pentru că are potenţial”. Interviu cu sociologul Enache Tușa

Publicat de Doina Sirbu, 20 septembrie 2023, 11:45
Se tot vorbește despre reforme, despre reformarea administrației, despre măsuri de “austeritate”, chiar dacă se evită cuvântul. Cum vor fi percepute aceste măsuri de către români și care va fi reacția acestora față de posibilele măsuri de austeritate, posibilele tăieri de venituri, de creștere a impozitelor, a taxelor? Aflăm de la sociologul Enache Tușa.
Austeritatea nu place nimănui cu atât mai puţin guvernanților, pentru că ei știu că este sursa pierderii voturilor. Societatea, paradoxal, ar înțelege austeritatea. Oamenii de rând o înțeleg. Problema la noi se pune în momentul în care îi spui societății, în mare parte, că nu poți crește salarii, că nu poți să crești pensii. Dar, în schimb, tu îţi permiți să plătești pensii de 50.000 lei unei persoane sau de 40.000 lei, da, sunt 5000 de persoane sau 6000. Ideea aceasta că tu îți permiți să plătești unor mii de oameni pensiile acestea fabuloase, atunci cum înțelege omul de rând reforma sau austeritatea? Nu poate să o înțeleagă, pentru că nu e pentru toți. Atunci normal că îți pierzi încrederea. Începi să te vezi într-o zonă în care, practic, ești abandonat de instituții, nu mai ai încredere în cei care te reprezintă. Paradoxal, România are resurse importante. România poate fi reformată și reorganizată pentru că are potențial. Problema la noi este lipsa de viziune, lipsa de profesionalism, incapacitatea guvernanților, să o spunem pe bune. De 30 de ani încoace am avut guverne care s-au succedat și care au avut patru-șase persoane competente. Restul, persoane aduse acolo, venite pe te miri ce fel de criterii, paraștate de nu știu unde. Și vedem miniștrii care au plecat de la mecanic sau sudor și ajung miniștrii cu trei doctorate, cu nu știu ce studii făcute prin nu știu ce universități. N-ai cum în 20 de ani să devii un erudit și n-ai cum să înveți tainele guvernării.
De ce ne pleacă tinerii din țară?
Mare parte din liceele bune din orașele mari ale României furnizează un procent de cel puțin 20% dacă nu mai mare, de elevi care pleacă fără să se mai întoarcă. Nu se mai gândesc și pleacă! Unde? Pleacă în societăți, în state, unde funcționează sistemele de educație, unde au sănătate, unde au infrastructură, unde sunt respectați, unde munca este plătită în raport de valoarea ei, unde există educație publică și educație socială, Noi, românii, să fim foarte serioși, nu avem educație socială, nu știm să ne comportăm unii cu alții, să spunem, ne grupăm în mici comunități care se urăsc reciproc. Perspectiva aceasta a migrației este un miraj care nu s-a oprit și noi suntem, practic, una dintre societățile din lume care a furnizat cea mai mare, să spunem, migrație către Europa, în general, și către restul statelor. Dar, Europa a fost principala zonă de migrație, pentru că statele-s apropiate ca model și lingvistic vorbim, sunt state francofone, să spunem așa.
Redactor: Larisa Calistru / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: pexels.com