Fermierii români renunţă la proteste, în schimbul promisiunii că, vreme de o lună, niciun bob de grâu ucrainean nu va intra în țară
Publicat de Adina Sîrbu, 19 septembrie 2023, 07:57
Fermierii români renunţă pentru moment la proteste, după ce au primit asigurări de la ministrul Agriculturii că, pentru o perioadă de 30 de zile, va fi permis doar tranzitul cerealelor din Ucraina prin România.
În acest interval va fi pus la punct un sistem de licenţiere care va permite importul produselor din Ucraina, doar pentru procesatori şi pentru cei din zootehnie, dacă dovedesc că nu au cantităţile necesare pe stoc, a explicat ministrul Agriculturii, Florin Barbu:
Licenţierea se va face de către Ministerul Agriculturii şi ANSVSA. Societăţile care pot achiziţiona cereale din Ucraina nu pot fi decât fermierii români. Vorbim aici de cei din zootehnie şi procesatorii români care au parte de procesare în România. Alţi intermediari sau traderi nu vor fi autorizați. Vreau să asigur fermierii români că nu vor avea probleme din punct de vedere al importurilor de cereale din Ucraina şi după 30 de zile vă asigur că orice hotărâre de guvern prin care noi vom aplica aceste licenţiere va fi asumată şi va fi discutată împreună cu asociaţiile din agricultură.
Ministrul a precizat că va transmite omologului ucrainean punctul de vedere al MADR şi al Guvernului României privind licenţierea societăţilor din România.
El a mai subliniat că, în 30 de zile, trebuie să se realizeze aceste licenţe, atât pe teritoriul Ucrainei, cât şi pe teritoriul României, iar, în cazul în care se va încerca să se aducă 1 kg de grâu sau de porumb în România, ordinul de interdicţie este pregătit, va fi dat şi publicat în Monitorul Oficial.
Fermierii aşteaptă clarificări privind mecanismul de licenţiere, dar deocamdată se simt protejaţi, a declarat Daniel Radu, vicepreşedinte al Asociaţiei Forţa Fermierilor:
Vorbim doar de import, tranzitul va continua, camioanele ucrainene vor traversa teritoriul ţării şi nu numai camioanele, ci şi barjele, şlepurile ş.a.m.d., dar nu va rămâne nimic pe teritoriul României, ci vor pleca direct în port, unde vor fi descărcate, încărcate pe nave şi trimise spre destinaţie, conform contractelor.
Fermierii au mai transmis că, în toată această perioadă, vor monitoriza vămile.
În luna mai, Comisia Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte.
Pe 15 septembrie, interdicția a fost ridicată cu privire la importurile de cereale ucrainene, în schimbul unor angajamente ale Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale spre ţările vecine.
Însă, Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat că vor păstra propriile lor restricţii cu privire la importurile de cereale ucrainene, pentru a-i proteja pe fermierii din țările lor.
În primele 8 luni ale anului 2023, Ucraina a exportat 9,2 milioane de tone de cereale prin Portul Constanţa, însă ritmul livrărilor a încetinit, pe măsură ce atacurile ruseşti asupra porturilor de la Dunăre s-au intensificat.
Surse: RRA, AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: pixabay.com