A început culesul viilor în Dobrogea. Unii producători spun că vinul va fi mai bun anul acesta
Publicat de Adina Sîrbu, 19 septembrie 2023, 14:21
Seceta din Dobrogea a afectat și plantațiile viticole, astfel că doar cei care au avut un sistem de irigații performant se pot aștepta la o recoltă mulțumitoare. Producția de vinuri implică mari costuri legate de tehnologia de vinificație, dar și de întreținerea viilor, în ceea ce privește lucrările anuale, tratamentele pentru boli și dăunători și, nu în ultimul rând, pentru plata forței de muncă necesară întregul an. Nicu Ispas, în dialog cu Gabriel Bercea, antreprenor în domeniul viticulturii din comuna Valu lui Traian.
Rep.: Sunteți în plină campanie de recoltare. Ce producție de struguri estimați anul acesta la hectar?
Estimarea este undeva între 6 și 8 tone. A fost un an foarte secetos, deși avem sistem de irigat în picurare în plantație.
Rep.: Cum va fi vinul anului 2023 din podgoria pe care o administrați?
Ne dorim să fie cel mai bun de până acum. Sperăm să avem vinuri mai bune decât în anul 2022.
Rep.: Cât zahăr au acumulat strugurii anul acesta în comparație cu anul trecut?
Recoltăm treptat, pe măsură ce strugurii acumulează zahărul necesar pe care ni-l dorim și de obicei recoltăm undeva în jurul a 210-220 g de zahăr pe litru la fiecare soi.
Rep.: În România este în continuare deficit de forță de muncă la culesul viilor, cum este situația la dumneavoastră din acest punct de vedere?
Noi avem o echipă de muncitori zilieri pe care îi aducem din localitățile vecinate, să spun așa, i-am fidelizat și vin la noi în fiecare an. Momentan ne descurcăm, dar într-adevăr este tot mai greu să găsești forță de muncă și mai ales pentru acest tip de lucrări în vie.
Redactor: Nicu Ispas/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: pexels-pixabay.com