Vârsta consumatorilor de droguri a scăzut alarmant. Cum văd elevii și părinții constănțeni ideea testării pentru substanțe interzise în școli

Publicat de Adina Sîrbu, 18 septembrie 2023, 11:25
Sâmbătă, la festivalul de muzică electronică din stațiunea Mamaia, 22 de tineri au fost prinși cu substanțe interzise asupra lor și nu au fost lăsați să intre la concerte. În prima zi a festivalului, au fost depistați 15 consumatori de droguri – a informat Jandarmeria Română.
Potrivit aceleiași surse, alți trei participanţi au avut nevoie de îngrijiri medicale, însă a doua zi a festivalului s-a desfăşurat fără alte incidente.
La evenimentul muzical din Mamaia, specialiştii din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog au consiliat 270 de persoane, cu privire la efectele şi riscurile asociate consumului de substanţe psihoactive.
Autoritățile afirmă că vârsta consumatorilor a scăzut până la 10 – 11 ani, combinațiile de substanțe sunt tot mai variate și periculoase, iar traficanții au noi metode de distribuire, inclusiv în școli.
S-a întâmplat la Tulcea, unde, recent, 7 inculpați, printre care și un minor, au fost arestați preventiv pentru trafic de droguri de risc. Aceștia au vândut canabis în mod repetat consumatorilor din județ, iar activitatea a fost facilitată de faptul că doi dintre inculpaţi erau elevi şi astfel le-au furnizat droguri consumatorilor din unităţile de învăţământ unde erau şcolarizaţi.
Fenomenul pare scăpat de sub control, iar după tragedia de la 2 Mai, în care un șofer drogat a ucis 2 tineri și a rănit alți 3, autoritățile au decis introducerea în școli a testării elevilor.
Ideea este, în general, bine primită de elevii și părinții chestionați în Constanța:
”E bine, din cauză că lumea, dacă vine drogată la școală, o să facă tâmpenii. Și chiar nu mă simt în siguranță cu din ăștia drogați la școală” – spun unii tineri.
Rep: Voi ați fi de acord să fiți testați?
”Da, pentru că noi nu ne drogăm, suntem curați!” – au adăugat tinerii.
Rep: Vi se pare că e o idee bună? Ați fi de acord?
”Nu, nu, că și eu am nepoți și toată ziua sunt cu ochii pe ei și îi învățăm” – a declarat o bunică.
” Cred că trebuia să se gândească mai devreme să bage testele astea” – a răspus o altă doamnă.
Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a declarat recent că a fost aprobat planul comun pentru prevenția în școli:
Urmează ca procedurile să fie puse în scris prima dată și, ulterior, în practică, urmând ca, în cel mai scurt timp, să apară și proceduri legate de modalitatea în care drogurile vor fi combătute, nu doar cum au fost până acum, ci într-o măsură și mai mare.
Redactori: Adrian Băncilă, Cristina Ghelasie/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Poliția Română