Evenimentul “Dialoguri cu sens despre sănătatea fizică și emoțională a copiilor” a avut loc astăzi, la Constanţa

Publicat de Doina Sirbu, 16 septembrie 2023, 15:45
Zeci de părinți constănțeni au participat, astăzi, la evenimentul “Dialoguri cu sens despre sănătatea fizică și emoțională a copiilor”, organizat de Asociația Din grijă pentru copii. Pe lângă unii dintre cei mai apreciați pediatri constănțeni, la discuțiile cu părinții au participat și medici din București, precum dr. Bogdan Pascu, medic specialist endocrinolog, și dr. Carmen Truțescu, medic primar psihiatrie pediatrică.
“Trebuie să vorbesc de toate cele mai frecvente patologii endocrine la copil, în primul rând de la naștere. Cumva patologiile tiroidiene, hipotiroidismul congenital, care este destul de frecvent, după care am introdus tot în zona tiroidei, tiroidita autoimună, care este într-un vârf în ultimul timp în zona pubertății. Suntem pe litoral, vitamina D și lipsa vitaminei D și apoi am poposit și pe obezitate puțin, pentru că sunt medicul care tratează foarte mult obezitatea”, spune dr. Bogdan Pascu.
“Astăzi vorbim despre sănătatea mintală, singurul lucru pe care ni-l dorim cu toții garantat, despre sănătatea mintală a copiilor, într-un context din ce în ce mai tensionat, într-o lume care cere foarte multe de la ei, cu foarte multe exigențe, cu presiuni, uneori nejustificate din partea școlii, din partea familiei, un program de lucru agitat, tot ritmul de viață dat peste cap, pune în pericol sănătatea mintală şi noi ne-o dorim foarte tare pentru copiii noștri”, a declarat dr. Carmen Truțescu.
În cadrul evenimentului s-a vorbit şi despre alimentaţia celor mici! Tot mai mulți copii suferă de obezitate și ajung să fie diagnosticați cu boli ale adulților. Un exemplu în acest sens este diabetul de tip II, care vine la pachet cu alte complicații.
“Diabetul de tip II, adică diabetul adultului, apare, poate să apară și la copiii mai mari. De obicei, copiii au peste 10 ani ca vârstă și sunt copii care au probleme de greutate. Și, din păcate, diabetul de tip II poate să vină la pachet și cu alte comorbidități – un nivel crescut de colesterol, de trigliceride, copiii pot să aibă hipertensiune arterială, pot să aibă diverse grade de afectare cardiovasculară, așa că este trist cum unele boli de la adult ajung să fie diagnosticate și la copii”, a spus Conf. dr. Cristina Mihai, medic primar cu dublă specializare, pediatrie și diabet și boli de nutriție pediatrică.
Nu există o schemă universal valabilă pentru creșterea imunității copiilor, iar administrarea suplimentelor trebuie făcută doar la recomandarea unui medic! În cadrul evenimentului “Dialoguri cu sens despre sănătatea fizică și emoțională a copiilor”, dr. Oana Barbu, medic specialist pediatru, a abordat subiectul intens dezbătut în această perioadă a reintrării în colectivitate, cel al creșterii imunității.
“Nu avem o schemă pe care să o recomandăm absolut tuturor copiilor, pentru că în primul rând, sistem imunitar înseamnă să avem o viață echilibrată, un stil de viață, să încercăm să le păstrăm un orar de masă copiilor, un orar de somn, să încercăm să-i scoatem zilnic în aer liber, să aducem aportul de vitamina D, singura pe care nu putem să o luăm din alimentație. Și apoi, dacă avem unele carenţe, dacă avem un copil cu un apetit ceva mai capricios şi atunci nu putem asigura din alimentația tot ce avem nevoie, s-ar putea să avem nevoie să administrăm și ceva suplimente în anumite cazuri și musai prin vaccinare. Obligatoriu”, a declarat dr. Oana Barbu.
Redactor: Cătălina Radu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Cătălina Radu