TULCEA: Au fost finalizate adăposturile pentru protecția populației de la Plauru
Publicat de Adina Sîrbu, 15 septembrie 2023, 07:08
Militarii Brigăzii 10 Geniu au finalizat ieri adăposturile construite în zona Plauru, pe care le-au predat Primăriei Ceatalchioi.
Adăposturile sunt construite din cadre prefabricate din beton armat tip P2, combinate cu amenajări suplimentare – consolidarea incintei cu strat de saci de pământ și montarea de protecții la ambele capete (șicane de beton consolidate cu saci de pământ). Acestea asigură protecția împotriva schijelor, fragmentelor și a undei de șoc generate de prăbușirea în proximitatea structurii a unei drone, chiar și în cazul în care aceasta poartă încărcătură de luptă care detonează la impactul cu solul – a informat MApN.
Ieri, locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Gheorghiţă Vlad, s-a aflat în localitatea tulceană Plauru pentru a vedea modul în care au fost amplasate adăposturile de protecţie a populaţiei, dar şi pentru a clarifica unele aspecte în cazul căderii unor drone ruseşti pe teritoriul românesc.
El a explicat că adăposturile sunt amenajate ca în teatrele de operaţii pentru protecţia antiaeriană a militarilor.
”În primul rând, vreau să fac o precizare – nu este un adăpost de protecţie civilă aşa cum este definit în lege, este un loc de protecţie a populaţiei amenajat în aceleaşi condiţii pe care le-am avut în teatrele de operaţii în Afganistan pentru protecţia antiaeriană a soldaţilor noştri care au participat la misiuni. Este un loc special, construit în special pentru criză, într-un timp foarte scurt, astfel încât să răspundem cerinţelor de protecţie imediată”.
General-locotenent Gheorghiţă Vlad a mai spus că urmează să fie dislocate capabilităţi suplimentare în teritoriu.
”Ne-am propus şi avem planuri pentru dislocarea de capabilităţi suplimentare astfel încât supravegherea, observarea electronică şi cea vizuală de pe teren să fie 100%, să ne asigurăm că tot ceea ce zboară, intră sau iese în acest spaţiu aerian, terestru, naval să fie asigurat şi să fie sub control. Nu există nicio ţară din lume care să asigure o protecţie 100% a graniţelor, nici din punct de vedere electronic, dar nici prin mijloace fizice, dar ne concentrăm pe direcţiile principale de vulnerabilitate şi ne dorim şi încercăm să eliminăm toate eventualele pericole care se abat asupra României. Suntem într-o zonă de conflict, riscuri există, vor exista în continuare evenimente, cel mai probabil se vor mai produce, dar încercăm să le reducem substanţial şi cel mai important să nu existe efecte asupra populaţiei locale”.
Despre posibilitatea măririi ariei de transmitere a mesajelor RO-ALERT în cazul atacurilor cu drone ruseşti pe teritoriul ucrainean, locţiitorul şefului Statului Major al Apărării a precizat:
”În conformitate cu sistemul pe care l-am stabilit, în momentul de faţă sunt două căi de anunţare – o dată prin celulele GSM, prin acele mesaje RO-ALERT care au fost date în diferite localităţi şi, în zonele fără acoperire, prin grija autorităţilor locale, se transmit mesaje către populaţie şi sunt anunţaţi. Problema este de adăpostire şi de reacţie imediată. Este o perioadă de timp foarte scurtă de la instituirea indicativului de prealertă aeriană până când se aude prima explozie în proximitatea graniţelor României. Acesta este un timp pe care noi trebuie să îl gestionăm corespunzător şi să asigurăm populaţia să se adăpostească. Acesta este şi motivul pentru care am luat decizia să instalăm cele două spaţii de protecţie la Plauru”.
El a menţionat că Ministerul Apărării poate colabora cu autorităţile locale pentru ridicare de noi adăposturi în alte localităţi unde ar putea fi probleme.
”A fost dată o hotărâre a CNSU în care se precizează foarte clar că începem cu localitatea Plauru şi Ceatalchioi şi ulterior, în urma hotărârilor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, putem să mergem mai departe şi spre localităţile mici şi foarte mici. Noi, Ministerul Apărării, putem să dăm toată expertiza necesară, în schimb autorităţile locale trebuie să îşi îndeplinească atribuţiile, conform legii protecţiei civile. Dacă ne asigurăm reciproc expertiză, finanţare, materiale, eu cred că se poate acoperi toată zona expusă pericolului”, a conchis general-locotenent Gheorghiţă Vlad.
Sursa: AGERPRES/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: MApN