Întârzieri de sute de minute ale trenurilor în Gara de Nord, din cauza grevei ceferiştilor
Publicat de Adina Sîrbu, 15 septembrie 2023, 11:04 / actualizat: 15 septembrie 2023, 14:48
Trenurile de călători au înregistrat sute de minute de întârzieri la sosirea şi plecarea din Gara de Nord, în urma grevei de avertisment declanşată vineri, între orele 7.00 și 9.00, de ceferiştii din infrastructură.
Cea mai mare întârziere (180 de minute) a avut-o trenul IRN 1742 Satu Mare – Bucureşti Nord, care trebuia să ajungă în Gara de Nord la ora 7.59.
Şi călătorii care au plecat spre Constanța au avut de aşteptat. S-a plecat mai târziu cu 105 minute (IC 538), cu 100 de minute (IR 11681 şi IR 1585) şi, respectiv, 80 de minute (IR 683).
Oamenii din Gara de Nord sunt foarte nemulțumiți pentru că nu au fost anunțați în difuzoare despre grevă, iar CFR Călători a vândut bilete chiar cu puțin timp înainte de începerea protestului.
Pe de altă parte, într-un comunicat, Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a transmis scuze călătorilor afectați de greva de avertisment, organizată de federațiile sindicale, dar și tuturor operatorilor de transport de călători și de marfă, care nu și-au putut desfășura activitatea feroviară, conform graficului normal de circulație:
Din punct de vedere al traficului feroviar, menționăm faptul că la nivelul întregii rețele feroviare, între orele 07 – 09.00, erau programate să circule 397 de trenuri de călători, care aparțin celor 6 operatori de transport feroviar de călători. De asemenea, în Gara de Nord București, în același interval orar, erau programate să plece în cursă și să sosească 38 de trenuri, dintre care 16 cu plecare din Gara de Nord, începând cu ora 07.00, respectiv 22 de garnituri care urmau să sosească începând cu aceeași oră.
Menționăm faptul că, la această oră, conform primelor centralizări, 80% dintre garniturile programate să pornească în cursă, să sosească în stația de destinație, sau aflate în circulație, care au fost oprite în gări între orele 07.00 – 09.00, vor înregistra întârzieri pe tot parcursul acestei zile, însă vă asigurăm că personalul feroviar de specialitate al companiei va colabora cu toți operatorii de transport pentru restabilirea graficului normal de circulație al trenurilor.
Referitor la greva de avertisment din această dimineață, conducerea CFR SA transmite faptul că înțelege nemulțumirile angajaților, care au recurs la această acțiune, însă greva și perturbarea traficului feroviar NU reprezintă calea pentru rezolvarea situației actuale. Deși CFR SA, prin Ministerul Transporturilor, a transmis la Ministerului Finanțelor, 3 variante ale Bugetului de Venituri și Cheltuieli, toate cele 3 variante au fost respinse. Solicitările Ministerului Finanțelor au vizat prezentarea unui plan de restructurare a companiei în bugetul acestui an. Însă, atragem atenția asupra faptului că o restructurare rapidă în acest moment ar pune în pericol TOATĂ activitatea companiei, în contextul în care măsurile impuse de Ministrul Finanțelor prevăd concedieri, concedieri care afectează grav funcționarea traficului și întreținerea infrastructurii de transport.
De asemenea, tragem un semnal de alarmă, deoarece este exclus să acceptăm lipsa banilor pentru siguranța feroviară, dincolo de problema datoriilor companiei, care nu poate fi rezolvată în câteva luni și considerăm că NU poți să te joci cu soarta a sute de mii de oameni (angajații ai CFR și familiile acestora) și a milioane de pasageri, plus operatori care folosesc infrastructura feroviară.
Infrastructura feroviară este sector strategic de transporturi, un sector care la ora actuală ARE ÎN DERULARE, doar prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), 144 CONTRACTE în valoare de 15,44 MILIARDE LEI, pentru modernizarea infrastructurii feroviare, o rețea feroviară care, în actualul context strategic, este esențială pentru transportul de cereale, iar avizarea negativă a Bugetului de Venituri și Cheltuieli pe acest an, principala cauză a grevei de avertisment în care s-a aflat o parte a salariaților companiei, afectează în mod direct nu doar continuarea negocierilor cu partenerii sociali, pentru încheierea Contractului Colectiv de Muncă, dar și blocarea absorbției de fonduri europene, reducând astfel capacitatea Statului Român de a implementa programele de modernizare a infrastructurii.
Astfel, precizăm faptul că, principala pârghie pentru deblocarea actualei situații în care se află compania o reprezintă aprobarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli pentru anul în curs, Buget care va permite desfășurarea în condiții optime a activității companiei, dar și continuarea negocierilor cu sindicatele feroviare pentru încheierea Contractului Colectiv de Muncă – se arată în comunicatul de presă al Companiei CFR SA.
Și directorul general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, Ion Alexandru Simu, a adresat public scuze miilor de călători afectați de greva salariaților companiei și transmite următorul mesaj:
Din păcate astăzi intenția de încetare a activității între orele 07.00-09.00, anunțată de către organizațiile sindicale, care activează la nivelul CNCF CFR SA, s-a materializat!
Vreau să fie clar de la bun început: nu contest dreptul sindicatelor de a organiza acest protest, este un drept conferit de dispozițiile legale, dar (pentru că există un mare dar), când facem astfel de acțiuni trebuie să ne gândim foarte bine la consecințele unui asemenea demers. Soluțiile pe care le-am propus, în permanență, alături de echipa managerială, au fost orientate pentru consolidarea companiei, chiar și în lipsa unor fonduri care ne sunt necesare pentru realizarea de investiții. Singurul lucru pe care îl cer este să înțeleagă că nu grevele sunt soluția! Orice protest duce la pierderi de bani, fonduri care trebuie ulterior tăiate de undeva. Vreau să cred că la noi în companie suntem ca într-o familie, unde când există neînțelegeri, există și soluții de compromis.
Totodată, astăzi vreau să cer scuze și tuturor călătorilor care din păcate au fost afectați în mod direct de încetarea lucrului. Astăzi, în intervalul grevei, au fost persoane care trebuiau să ajungă la doctor, la serviciu, la școală sau au plecat în concediu. Toți aceștia poate sunt membri ai familiilor noastre, iar cei care decid organizarea de greve trebuie să se gândească și la ei.
În final, colegilor mei care au fost angrenați în greva de avertisment doresc să le transmit că în continuare îi aștept la negocieri și așa cum am mai spus dialogul este singura soluție pentru dezvoltarea companiei noastre.
Sursă: comunicate de presă CFR SA, AGERPRES/ Redactor online: Adina Sîrbu