Reprezentanții ISU TULCEA, CONSTANȚA, GALAȚI și BRĂILA, convocați în videoconferință
Publicat de Adina Sîrbu, 12 septembrie 2023, 09:31 / actualizat: 13 septembrie 2023, 7:39
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a organizat, ieri, o videoconferință cu reprezentanții comitetelor pentru situații de urgență, ai autorităților locale și inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Tulcea, Galați, Constanța și Brăila.
Discuțiile au vizat stadiul de punere în practică a Hotărârii CNSU nr.31 din 7 septembrie, privind protecția cetățenilor din județele aflate în proximitatea granițelor cu Ucraina, prin acțiuni de informare menite să diminueze riscurile la care sunt expuși, după descoperirea fragmentelor de dronă rusească pe malul românesc al Dunării.
Deși riscurile pentru populația din zonă sunt reduse, acțiunile pompierilor de informare a cetățenilor din zonele vizate s-au realizat cu celeritate, asigurând totodată populația de implicare și disponibilitate totală în vederea protejării vieții și a bunurilor acestora.
Și primarii localităților afectate au făcut recomandări. De pildă, Primăria Chilia Veche îi sfătuiește pe localnici să nu iasă noaptea din casă și să evite deplasările nocturne pe Dunăre cu bărci cu motor, deoarece sunetul motoarelor poate fi confundat cu sunetul dronelor folosite în atacul împotriva Ucrainei. Oamenii sunt sfătuiţi și ce trebuie să facă atunci când găseasc muniţii neexplodate: să nu le miște din loc și să anunțe imediat autoritățile.
Reamintim că, în urma ședinței CJSU Tulcea, au fost luate măsuri de identificare a unei locații pentru o eventuală relocare temporară a locuitorilor din zona de graniță, care doresc acest lucru.
Totdată, ISU Delta a pus la dispoziția locuitorilor din Ceatalchioi și Plauru o autospecială, iar în comuna Chilia Veche, o ambarcațiune SAR tip Targa și o autospecială pentru asistența și, dacă va fi cazul, transportul persoanelor afectate de situația generată de atacurile rusești asupra porturilor ucrainene învecinate.
CNSU a mai hotărât ca IGSU să fie abilitat în a transmite mesaje de avertizare prin sistemul RO-alert sau prin mijloacele de alarmare de la nivelul autorităților publice locale, iar în zonele fără acoperire GSM, să disloce echipaje care asigură alarmarea populației prin sisteme mobile de comunicații radio.
Tot ieri, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut apel la calm și a transmis că nu există niciun indiciu privind intenția Federaţiei Ruse de a ataca un stat membru NATO.
Secretarul general adjunct al Alianței a spus că înțelege îngrijorarea românilor care locuiesc în apropierea frontierei dunărene cu Ucraina unde au fost găsite fragmentele de drone ruseşti, dar a dat asigurări că nu există riscul ca România să fie implicată în mod deliberat în conflictul militar.
Totodată, el a dat un mesaj de calm şi încredere, mesaj pe care, în perioada următoare, îl va transmite personal locuitorilor zonelor din apropierea graniţei cu Ucraina, pe care intenționează să le viziteze.
Redactori: Florentina Stan, Adina Sîrbu