INTERVIU | Prefectul Silviu Coșa: în județul Constanța, 115.000 de copii și adolescenți încep, astăzi, noul an şcolar, în 532 de unităţi de învăţământ
Publicat de Adina Sîrbu, 11 septembrie 2023, 06:55
Aproape 3 milioane de copii şi adolescenţi din toată țara intră astăzi în sălile de clasă pentru noul an şcolar. Acesta va fi structurat, ca şi anul trecut, tot pe 5 module şi va avea, cu câteva excepţii, care îi vizează pe cei aflaţi în clasele a 8-a şi a 12-a, 36 de săptămâni, cu finalizarea cursurilor pe 21 iunie 2024.
În județul Constanța, pentru 115.000 de preșcolari și elevi sună clopoțelul. Autoritățile constănțene promit spații sigure, curate, dotate, dar sunt încă grădiniţe şi şcoli care nu au autorizaţie sanitară, în lipsa apei curente, ori de securitate la incendiu, sunt școli, săli de sport și laboratoare în care continuă lucrările de renovare. Liliana Fustanela a discutat despre toate acestea cu prefectul de Constanța, Silviu Coșa.
După ce anul școlar trecut s-a încheiat cu protestele dascălilor, cum începe acest an?
Silviu Coșa:
Începe cu speranță, pentru că avem 115.000 de elevi care sunt așteptați în cele 532 de unități de învățământ. Am avut încă din luna august discuții, dialoguri și schimb de date interinstituțional, finalizat în ultimele 3 zile cu întâlnirile pe care le-am avut, la Palatul Copiilor, cu directorii școlilor. Există, din păcate, încă unități care nu au apă potabilă, există unități care nu au autorizația la incendiu. Țin să reamintesc faptul că, până anul trecut, la 31 decembrie, a fost prorogat termenul pentru obținerea acestei autorizații, iar începând cu 1 ianuarie 2023, practic, cei care administrează acele unități pot fi considerați ca fiind contravenienți.
Atât Inspectoratul pentru Situații de Urgență, cât și Direcția de Sănătate Publică monitorizează toate unitățile, astfel încât chiar și cele care nu sunt autorizate să asigure un minim de condiții care să garanteze o siguranță a elevilor care se prezintă acolo.
Pe parcursul întâlnirilor cu directorii școlilor, au fost alături de noi reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean, prin Biroul de siguranță școlară. Se va asigura și din acest punct de vedere ordinea publică în interiorul și proximitatea unităților de învățământ, inclusiv în perioadele de fluire a cuplului acesta părinți-elevi. Avem în continuare proiecte începute încă de anul trecut. Vă reamintesc de proiectul legat de combaterea bullying-ului în școli, proiect care a fost întrerupt din cauza grevei profesorilor, și pe care îl vom relua în acest an.
De asemenea, suntem în discuții pentru a participa, împreună cu Inspectoratul Școlar și cu Serviciul Antidrog, la acțiuni care să conștientizeze pericolele pe care consumul de droguri le reprezintă. Am stabilit și un cadru de colaborare și urmează să ne întâlnim maxim la începutul lunii octombrie cu asociațiile de părinți și, de asemenea, cu primarii, întrucât ei sunt principalii finanțatori a ceea ce înseamnă unitățile școlare.
Astăzi, la ora 10,00, prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, și inspectorul general şcolar, Mihai Sorin, vor fi prezenți la deschiderea noului an școlar, în localitatea Fântânele, la Şcoala Gimnazială nr. 1.
Interviu realizat de Liliana Fustanela/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Primăria Constanța