Fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor, pe ordinea de zi a CSAT
Publicat de Adina Sîrbu, 11 septembrie 2023, 12:36
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că problema consumului de droguri în rândul tinerilor va fi inclusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Șeful Statului consideră că fenomenul reprezintă o provocare serioasă la adresa siguranţei naţionale şi a precizat că este vitală implementarea unor programe de educaţie pentru sănătate în şcoli, care să le ofere elevilor toate informaţiile şi instrumentele necesare pentru a face singuri alegeri sănătoase.
Klaus Iohannis:
Este o problemă care preocupă din ce în ce mai mult societatea noastră şi mă bucur că există un interes crescut pentru a încerca să găsim soluţii pentru a combate acest flagel. Am decis să includ pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării acest subiect. În acelaşi timp, vreau să subliniez importanţa comportamentelor preventive şi responsabile. Este crucial ca tinerele generaţii să înţeleagă, încă de la o vârstă fragedă, pericolele şi consecinţele dramatice ale consumului de droguri, alcool şi tutun.
Preşedintele României a făcut declarația la deschiderea noului an preuniversitar la Şcoala Gimnazială numărul 162 din Bucureşti.
Ziele trecute, mai mulţi miniştri ai cabinetului Ciolacu au semnat un plan privind siguranţa şcolară, prin care, anul acesta, vor să prevină şi să combată traficul şi consumul de droguri în rândul elevilor, dar și să reducă numărul cazurilor de bullying şi riscul de expunere a elevilor la infracţiuni, în special a celor comise cu violenţă.
În privința controversatei chestiuni a testării pentru droguri a elevilor, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că va fi gândit un sistem în aşa fel încât atunci când există suspiciuni rezonabile să se poată asigura şi deconta eventuale testări numai cu acordul părinţilor, iar detaliile vor fi puse la punct în următoarele două luni.
Ligia Deca a subliniat că adolescenţii care au o problemă de dependenţă trebuie să fie priviţi ca persoane care au nevoie de ajutor şi de măsuri pentru reabilitare, astfel că se lucrează îndeaproape cu centrele de testare şi prevenire a consumului de droguri, cu Ministerul Sănătăţii, psihologi şi consilieri şcolari, pentru a putea veni în ajutorul familiilor şi al tinerilor aflaţi în această situaţie.
RRA/ Redactor online: Adina Sîrbu