Ascultă Radio România Constanța Live

Mâine începe anul școlar 2023 – 2024. Noutăți în privința transportului și burselor elevilor

Mâine începe anul școlar 2023 – 2024. Noutăți în privința transportului și burselor elevilor

Publicat de Adina Sîrbu, 10 septembrie 2023, 12:42

Aproximativ 2.700.000 încep luni cursurile anului şcolar 2023 – 2024, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Vor fi 36 de săptămâni de cursuri, cu excepția claselor a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, pentru care anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 7 iunie 2024, precum și pentru clasa a VIII-a, în cazul căreia anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 14 iunie 2024.

Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 28 iunie 2024.

Anul şcolar este împărțit pe intervale de studiu, care alternează cu perioade de vacanţă. Acestea din urmă sunt stabilite astfel:

  • 28 octombrie  – 5 noiembrie 2023;
  • 23 decembrie – 7 ianuarie 2024;
  • o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 12 februarie-3 martie 2024;
  • 27 aprilie  – 7 mai 2024;
  • 22 iunie, până duminică, 8 septembrie 2024.

În ziua de 5 octombrie 2023 – Ziua Internaţională a Educaţiei şi în zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 11 septembrie 2023-26 aprilie 2024, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.

Sfaturile medicilor și precizările Ministerului Sănătății la început de an școlar

Medicii atrag atenția că, odată cu începerea şcolilor, ar putea creşte numărul cazurilor de COVID şi recomandă respectarea regulilor de igienă, iar în situaţia în care copiii prezintă simptomatologie specifică să nu fie duşi în colectivitate.

Totodată, medicii subliniază importanţa vaccinării antigripale, având în vedere că în sezonul rece va apărea gripa. Vaccinarea ar trebui făcută în octombrie, pentru a ține sub control sezonul gripal.

Adeverinţele medicale sunt necesare numai la înscrierea într-un nou ciclu de învăţământ!

Astfel, medicii de familie trebuie să elibereze adeverinţa medicală de înscriere în colectivitate, avizul epidemiologic şi fişa de vaccinări numai pentru primul an la creşă, respectiv, grădiniţă, clasa pregătitoare şi clasa a IX-a. Ceilalţi copii nu trebuie să prezinte astfel de documente la începutul anului şcolar.

Noutăți în privința gratuității la transport pentru elevi

Executivul a adoptat hotărârea privind acordarea gratuităţilor la transport pentru elevi. Hotărârea vizează transportul şi reducerile acordate pentru elevii din învăţământul preuniversitar acreditat sau autorizat, inclusiv cei înmatriculaţi în cadrul şcolilor înscrise în registrul special al unităţilor de învăţământ care funcţionează după un curriculum străin.

Beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar, pentru toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe durata întregului an şcolar. Au fost stabilite facilităţi suplimentare la transportul elevilor, faţă de ceea ce a fost până acum. S-a introdus o nouă categorie de beneficiari la gratuitate la transport, şi anume elevii din şcolile înscrişi în registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar care funcţionează după un curriculum străin. De asemenea, s-a prevăzut faptul că elevii din învăţământul preuniversitar care locuiesc şi/sau învaţă în judeţul Ilfov beneficiază de gratuitate la transportul cu metroul„, a spus ministrul Educației, Ligia Deca.

Pentru transportul feroviar, operatorii vor emite elevilor titluri de călătorie gratuită, pentru toate categoriile de tren clasa a II-a, pe orice relaţie de călătorie, pe perioada anului şcolar.

În ceea ce priveşte transportul cu metroul, gratuitatea se acordă pe bază de abonament lunar, pe durata anului şcolar, iar decontarea se efectuează din bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Elevii beneficiază de gratuitate şi în cazul transportului public rutier judeţean şi interjudeţean între localitatea de domiciliu şi localitatea în care sunt şcolarizaţi.

Va creşte numărul de elevi beneficiari ai burselor

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că în viitorul an şcolar va creşte numărul de copii care primesc burse cu cel puţin 25-30%. Bursa de merit va fi acordată pentru elevii de gimnaziu şi liceu care au media peste 9,50 şi pentru primii 30% din fiecare clasă.

La modul general, numărul de copii care vor primi bursă creşte cu cel puţin 25-30%. La bursa de merit, probabil cea mai discutată, avem o dublare de fapt a numărului de beneficiari. Îi vom prinde pe toţi cei care au peste 9,50, cum a fost în anul trecut, dar vom acorda burse de merit şi pentru primii 30% din clasă, pentru a stimula competiţia între copii şi pentru a-i motiva să se autodepăşească. Creşte şi cuantumul, de la 200 de lei pe lună, la 450 de lei” – a adăugat ministrul.

AGERPRES, RRA/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: pexels.com

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 11:01

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ”I. L. Caragiale” București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ”A părăsit scena...

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
litere chineze, limba chineza, China
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:49

20 aprilie – Ziua limbii chineze

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în...

20 aprilie – Ziua limbii chineze
oua vopsite Paste
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:44

TULCEA: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte...

TULCEA: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:26

Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”

Cristina Tamaș,  prozator, dramaturg și dascăl constănțean, a venit pe lume la data de 14 noiembrie (1955,) la Huși, în aceeași zi în care...

Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 08:10

AUDIO | Tradițiile satului de odinioară de Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinătății

În cea mai mare sărbătoare de peste an, la praznicul praznicelor, în prima zi Paște, ne amintim de tradiții, de oamenii dragi din jurul nostru,...

AUDIO | Tradițiile satului de odinioară de Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinătății
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 08:10

AUDIO | Învierea Domnului – temelia credinței

„Învierea Domnului, pe care în chip fericit o prăznuim anul acesta la aceeași dată toți creștinii, înseamnă pentru noi izvorul înnoirii...

AUDIO | Învierea Domnului – temelia credinței
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 07:50

Învierea lui Hristos – izvor de pace şi bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace şi bucurie. Cuvintele „Nu vă temeţi!”...

Învierea lui Hristos – izvor de pace şi bucurie
Actualitate sâmbătă, 19 aprilie 2025, 19:36

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim de Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil...

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România