Rata şomajului creşte la nivelul judeţelor Constanţa şi Tulcea

Publicat de Doina Sirbu, 8 septembrie 2023, 08:53
Odată cu terminarea sezonului turistic, rata șomajului crește în județele Constanța și Tulcea, ca efect al încetării activității în cele mai multe hoteluri și restaurante. Reprezentanții agențiilor pentru ocuparea forței de muncă se așteaptă, în perioada imediat următoare, la un val de solicitări pentru ajutorul de șomaj, din partea celor care au rămas fără serviciu.
Printre ei, mulți tineri, aflați la primul job. În ce condiții se poate obține indemnizația de șomaj, care este suma pe care se pot baza și pentru cât timp? Răspunde Adelina Vlad, purtător de cuvânt al AJOFM Constanța, în interviul realizat de Bogdan Comșa.
Doamna Adelina Vlad, sezonul turistic aproape s-a încheiat pe litoral, iar asta înseamnă că în scurt timp Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă vor fi solicitate de cei care vor să se înscrie pentru a beneficia de indemnizația de șomaj. Mai întâi vă rugăm să lămurim o chestiune pentru cei aflați la primul serviciu pe durată determinată, poate, care au avut peste vară un job la o terasă și care vor să se înscrie pentru a beneficia de ajutor de șomaj. Au dreptul la această indemnizație dacă au lucrat, să spunem, doar patru luni?
Pentru a putea obține această indemnizație, o persoană trebuie să fi lucrat un an de zile în ultimii 2 ani. În cazul celor care au lucrat doar în acest sezon estival și au lucrat, nu contează că o lună, că trei, că cinci sau că 10, răspunsul este nu pot îndeplini condițiile de șomaj, deci nu pot fi înregistrați decât ca persoane aflate în căutare unui loc de muncă sau șomeri fără indemnizație. Repet, pentru a putea primi indemnizație de șomaj trebuie să ai un stagiu de 12 luni lucrate în ultimii doi ani, plus articol care să permită acest drept. Este vorba de restructurarea activității, restructurarea postului sau expirarea contractului care a fost pe perioadă determinată. Fac mențiunea că cele 12 luni în ultimii doi ani pot fi adunate din mai multe bucățele. Poţi să lucrezi două luni vara asta și anul trecut să fi lucrat 10 luni și împreună să se cumuleze 12 luni.
Pentru cei care au dreptul să primească această indemnizație de șomaj, care este procedura? Ce trebuie să facă?
Să se prezinte personal la sediile Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța, Mangalia, Năvodari, Hârșova, Medgidia, în funcție de domiciliu, să prezinte actul de identitate, un act de studii care atestă calificarea și dovada activității salariale, asta însemnând pentru cei care au lucrat înainte de 2011 carte de muncă și adeverință cu perioada lucrată, mă refer la anexa cu cele 12 luni lucrate în ultimii doi ani. În cazul în care nu s-au operat sau nu se vede la noi în sistemul informatic încă încetarea activității, pentru că există un decalaj de preluare a informațiilor între noi și Inspectoratul Teritorial de Muncă, ar fi bine să intre și în posesia deciziei de încetare.
Cât timp se acordă acest ajutor de șomaj și care este cuantumul?
Persoanele care au vechime sub trei ani de zile, indiferent de media salariilor pe ultimele 12 luni, beneficiază de o indemnizație de șomaj egală cu 75% din valoarea indicatorului social de referință de la acest moment. Vorbim de valoarea indicatorului de 598 lei. 75% din acesta înseamnă aproximativ 450 lei, valoarea indemnizației de șomaj care se acordă pe o perioadă de șase luni de zile.
Ce obligații au cei care beneficiază de ajutor de șomaj pentru a nu pierde acest drept?
Vorbim de prezența ori de câte ori este solicitată la sediul agențiilor în vederea medierii, consilierii și formării profesionale. Vorbim de organizarea de cursuri de formare profesională pentru toți cei care sunt în evidență la noi, înscrierea și participarea la cursuri, astfel încât șansele lor de angajare să crească.
Redactor: Bogdan Comşa / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: unsplash.com