CONSTANȚA: De luni, reguli noi pentru colectarea deșeurilor
Publicat de Adina Sîrbu, 7 septembrie 2023, 15:42
Începând de luni, 11 septembrie, compania de salubrizare din municipiul Constanța nu va mai ridica și goli recipientele în care deșeurile reziduale sunt amestecate cu cele reciclabile.
Polaris M Holding a informat populația municipiului Constanța să colecteze separat deșeurile reciclabile și reziduale, conform art 16, alin.2 din OUG 92 /2021, întrucât în caz contrar, angajații Polaris nu vor mai colecta recipientele în care deşeurile reziduale sunt amestecate cu cele reciclabile.
Cum se va face colectarea aflăm de la Călina Spirea, reprezentant al societății:
Angajații Polaris vor folosi un sistem de etichetare a recipientelor. În prima etapă, vor verifica conținutul recipientelor pentru deșeuri reciclabile și reziduale și, dacă vor constata că acestea conțin deșeuri amestecate, nu le vor colecta și vor lipi etichete pe recipiente. Astfel, pe recipientele pentru deșeuri reciclabile se va lipi o etichetă de culoare roșie, iar pe cele pentru deșeuri reziduale se va lipi o etichetă de culoare gri, pe care este menționat motivul pentru care recipientele nu au fost colectate. În această situație, populația care locuiește la case are obligația de a resorta deșeurile până la următoarea colectare. În cazul asociațiilor de proprietari, angajații Polaris vor refuza colectarea recipientelor, vor lipi etichetele și vor chema autoritățile pentru a aplica legea.
Pentru zonele unde nu sunt platforme de colectare separată, Polaris M Holding se află în contact permanent cu Primăria Municipiului Constanța pentru a identifica noi spații pentru amplasarea containerele galbene. În aceste puncte de colectare, verificarea conținutului recipienților nu se va face, urmând ca ulterior amplasării containerelor pentru deșeuri reciclabile, să se verifice dacă deșeurile sunt depozitate separat.
De menționat că, pentru zonele de case, pubela galbenă este destinata numai pentru depozitarea deșeurilor reciclabile (ambalaje de hârtie și carton, plastic, metal, aluminiu), iar în zona de blocuri există o infrastructură de containere compusă din recipiente galbene, clopote verzi, galbene și albastre, precum și platforme modulare, pe care populația o poate utiliza pentru a depune deșeurile reciclabile.
Reprezentanții firmei de salubrizare au mai precizat, în privința colectării deșeurilor de sticlă provenite de la gospodăriile individuale (din zona de case), unde spațiul nu permite amplasarea clopotelor destinate acestui tip de deșeu, că persoanele care locuiesc în zona de case și care nu se află în proximitatea platformelor de blocuri, vor preda, gratuit, deșeurile de sticlă în cadrul unor campanii periodice de colectare. Aceste campanii se vor desfășura în urma unui grafic ce va fi anunțat în data de 15 septembrie 2023.
Redactor: Adrian Băncilă/ Redactor online: Adina Sîrbu