Organizația Salvaţi Copiii: 4.000 de mame vulnerabile vor primi produse pentru bebeluşi
Publicat de Adina Sîrbu, 6 septembrie 2023, 08:05
Aproximativ 4.000 de mame vulnerabile vor primi produse pentru nou-născuţi, prin proiectul ”Cutia Bebeluşului”, în valoare de 1,5 milioane de euro, lansat de Salvaţi Copiii cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă.
”Cutia Bebeluşului” conţine peste 40 de produse de bază necesare nou-născutului în primul an de viaţă: haine, scutece, lenjerie de pat, saltea, pilotă, prosop, sistem de înfăşat, articole de îngrijire pentru mame, cosmetice şi consumabile pentru îngrijirea nou-născuţilor, termometru de baie, termometru digital pentru corp, foarfecă pentru copii, inclusiv jucării şi cărţi pentru copii. Odată golită de produse, cutia se transformă într-un pat ce oferă siguranţă pentru bebeluş în primele trei luni de viaţă, când riscul morţii prin sufocare este foarte ridicat.
Beneficiarele sunt selectate din 314 comunităţi defavorizate din 17 judeţe, inclusiv Constanța și Tulcea, iar 385 de cadre medicale au fost cooptate în program şi vor lucra îndeaproape cu mamele şi familiile pentru a le oferi informaţii şi sprijin în perioada postnatală şi pentru oferi cursuri de îngrijire a bebeluşilor şi consiliere în alăptare.
Gabriela Alexandrescu, preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a subliniat că accesul mamelor la produse medicale şi sanitare este crucial, atunci când este vorba despre şansa copilului de a creşte sănătos: ”Atunci când am început programul de combatare a mortalităţii infantile, nu aveam încă radiografia totală a acestui fenomen dramatic pentru România, pentru că ne menţinem încă în topul negativ al Uniunii Europene, la acest capitol. Ne-am dat seama că trebuie să lucrăm pe două paliere: dotarea maternităţilor cu aparatură medicală şi sprijinirea activă a mamelor şi nou-născuţilor aflaţi în situaţii de risc socio-economic”.
Sînziana Ioniţă-Ciurez, director executiv al Asociaţiei SAMAS a a spus că programul a însemnat întregirea ajutorului care poate fi oferit unei familii la naşterea unui copil: ”Pentru bebeluş şi părinţii săi, Cutia face diferenţa între a avea sau nu un început de viaţă sănătos, sigur şi decent. Pentru familie înseamnă mai multă linişte şi încredere în forţele proprii şi o reducere a efortului financiar pe care îl presupune apariţia unui copil. Pentru cadrele medicale şi de suport este instrumentul de sprijin comunitar ideal, pe care îl oferă părinţilor la pachet cu sesiunile educative despre alăptare, îngrijirea şi siguranţa nou-născutului şi a copilului mic. Pentru comunitate reprezintă o oportunitate de a celebra o nouă viaţă, precum şi de cunoaştere şi recunoaştere a specialiştilor implicaţi şi dedicaţi unui scop important: îmbunătăţirea sănătăţii şi calităţii vieţii copiilor şi familiilor”.
România se menţine pe primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă.
Media naţională a ratei mortalităţii infantile a fost, în 2021, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, de 5,2 la mia de copii născuţi vii (aproape dublă faţă de media Uniunii Europene), cauza principală fiind naşterile premature. În 2021 au fost înregistrate 1.014 decese în rândul copiilor mai mici de 1 an. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe de ajutor pentru mame şi copii, educarea tinerelor mame cu privire la îngrijirea copiilor, monitorizarea constantă în timpul sarcinii şi prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.
AGERPRES/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: cutiabebelusului.ro