Raed Arafat a prezentat concluziile preliminare ale intervenţiei la exploziile de la staţia GPL din Crevedia
Publicat de Adina Sîrbu, 3 septembrie 2023, 12:44 / actualizat: 3 septembrie 2023, 14:35
În cazul exploziilor de la staţia GPL de la Crevedia, echipajele de intervenţie au sosit în timp mult mai scurt decât s-a vehiculat – a declarat șeful DSU, Raed Arafat, la o conferință de presă la sediul MAI.
Primul apel la 112 în cazul exploziilor de la staţia GPL de la Crevedia a anunţat o explozie, urmată de incendiu la o locuinţă, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care a prezentat astăzi raportul preliminar al intervenţiei la exploziile de acum o săptămână din localitatea dâmboviţeană.
Echipajele de intervenţie au sosit în timp mult mai scurt decât s-a vehiculat, dar unul dintre hidranţii din zonă nu avea presiune şi s-a impus alimentarea cu apă a cisternelor în ceea ce pompierii numesc „sistem navetă”, adică maşinile merg şi alimentează în altă parte.
Şeful DSU a mai spus că atunci când a ajuns el la locul exploziilor erau stabilite dispozitivele şi toate aspectele privind intervenţia: „Nu a venit doctorul Arafat să dea dispoziţii cum să se stingă incendii„.
El a explicat că primele echipe de pompieri au ajuns în doar 18 minute de la primul apel la 112 şi că o oră mai târziu a sosit şi el. În acel moment, potrivit legii, Arafat a devenit comandantul acţiunii. El nu a preluat însă partea tehnică a intervenţiei, deoarece în astfel de cazuri ea le revine pompierilor, a precizat şeful DSU, care a adăugat că la sosirea la locul exploziilor a avut în vedere două obiective.
Raed Arafat:
Trimiterea cât mai rapidă a roboţilor şi retragerea pompierilor care sunt în imediata vecinătate a cisternelor, lucru care s-a făcut înainte de a doua explozie. Şi al doilea lucru era evacuarea civililor, inclusiv a personalului MAI care nu face parte din pompieri şi s-a reuşit acest lucru, pentru că altfel, la a doua explozie am fi avut câţiva zeci de civili răniţi sau chiar poate morţi acolo, la fel ca şi pompierii. Dacă nu intrau roboţii şi dacă nu interveneam cu roboţii cât mai rapid, noi aveam pompieri care erau foarte mult apropiaţi pentru răcirea cisternelor şi care erau retraşi înainte de cea de-a doua explozie şi puteam să avem chiar morţi printre colegii pompieri.
Raed Arafat a adus la conferinţa de presă şi un pompier echipat în costum de intervenţie, după ce au apărut opinii potrivit cărora pompierii care au intervenit nu aveau echipament corespunzător.
Raed Arafat:
Casca este făcută să protejeze, nicăieri nu scrie că trebuie să arate bine pe afară. Nu avem niciun pompier cu arsuri la cap. Într-adevăr, s-au deteriorat 18 căşti, dar toate respectă standardele europene. Deteriorarea este pe exterior, ele au protejat oamenii.
Exploziile de la Crevedia s-au soldat cu moartea a 3 oameni şi cu rănirea a peste 50, majoritatea pompieri.
În prezent, 2 dintre victimele exploziei de săptămâna trecută de la Crevedia, internate în spitale din Bucureşti, sunt în continuare în stare critică, fiind intubate şi ventilate mecanic, iar alţi 16 pacienţi din Bucureşti au afecţiuni medii sau uşoare.
Dintre pacienții transferaţi în străinătate, unul dintre pacienţii trataţi la Milano are arsuri pe mai mult de 90% din suprafaţa corpului şi este într-o stare critică. Cel de-al doilea are o evoluţie favorabilă, spun medicii italieni, deşi este încă intubat. O situaţie chirurgicală complicată au şi două victime tratate în Austria, care, deşi au arsuri pe doar 10% din corp, au leziuni puternice produse de aceste arsuri. Alţi doi pacienţi din Germania sunt în continuare intubaţi.
În privința controalelor dispuse după exploziile care au avut loc la Crevedia, au fost constatate 2.150 de deficienţe la staţiile GPL din toată ţara, iar amenzile aplicate au depăşit în total 6,5 milioane de lei.
RRA/ Redactor online: Adina Sîrbu, Foto: captură video conferință de presă