Gospodăria țărănească conservată ”in situ” din Enisala, Casa Memorială “Panait Cerna” și Monumentul Paleocreștin, sunt obiectivele din judeţul Tulcea, ce pot fi vizitate în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate
Publicat de Doina Sirbu, 1 septembrie 2023, 10:56
Județul Tulcea se alătură evenimentului-premieră națională- Noaptea Muzeelor la Sate – cu trei obiective muzeale de o importanță deosebită în spațiul cultural românesc. Este vorba despre Gospodăria țărănească conservată ”in situ” din Enisala, Casa Memorială “Panait Cerna” și Monumentul Paleocreștin de la Niculițel.
Ce vor putea descoperi vizitatorii tulceni în noaptea de 2 septembrie, ne spune muzeograful Iuliana Titov, șef serviciu la Muzeul de Etnografie din Tulcea, din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale-Gavrilă Simion.
Pe 2 septembrie vom fi martorii unui eveniment, în premieră, în întreaga țară și ne bucurăm că și Constanța, dar și Tulcea sunt prinse în acest proiect. Este vorba despre Noaptea Muzeelor la Sate. Vă rugăm să ne prezentați în câteva cuvinte gospodăria țărănească conservată ”in situ” din Enisala.
Gospodăria țărănească din Enisala este amplasată lângă biserica din sat, deci cei care doresc să o viziteze trebuie să se abată puțin de la drumul către cetate și să intre în localitatea Enisala. Imediat peste drum de biserică vor putea observa o casă care le va atrage cu siguranță atenția, pentru că păstrează caracteristicile tradiționale ale zonei, fiind una din puținele case din Enitala care mai este învelită cu stuf, care are un fronton la stradă cu ornamente traforate deosebite.
Vom putea vedea și camera curată în care întotdeauna țăranii își țineau la loc de cinste icoana?
Da, după privirea de ansamblu a întregii gospodării, pătrundem în fiecare cameră. Începem cu casa mare, intrăm în tindă, putem observa soba oarbă, casa bună sau casa curată, casa frumoasă, unde sunt așezate cele mai deosebite țesături achiziționate de muzeografii anilor 70, când această casă devenea muzeu. Majoritatea țesăturilor prezentate de noi în această gospodărie au fost muncite de localnicele din Enisala.
Vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte și despre Casa “Panait Cerna”.
Casa memorială “Panait Cerna” este un exemplar reușit al locuințelor aflate la poalele munților Măcin și dacă la Enisala putem vedea învelitoarea de stuf, la Cerna putem observa casele cu streşini largi și învelitoare de olană. Deși a locuit o scurtă perioadă în această casă, poetul a descris-o, și prin versurile scrise de el și-a arătat dragostea și dorul de casă, de familie și mai ales de mama sa.
Care va fi programul de vizitare al acestor bijuterii arhitecturale tulcene în data de 2 septembrie?
La Enisala invităm începând cu ora 18:00 și probabil vom încheia, în funcție de câți vizitatori vom avea, la ora 21:00.
Monumentul Paleocreștin Niculițel poate fi vizitat gratuit, în intervalul orar 18.00 – 22.00.
Din județul Constanța, la Noaptea Muzeelor la Sate participă Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă”, situat în comuna Topalu, care va putea fi vizitat, sâmbătă seara, între orele 18.00 și 21.00. Intrarea publicului va fi liberă.
Cetatea Capidava se alătură Nopții Muzeelor Rurale și poate fi văzută sâmbătă seara, între orele 18.00 și 21.00, iar intrarea publicului este liberă.
Iubitorii de istorie sunt așteptați și la Adamclisi, la Muzeul Tropaeum Traiani și la Monumentul Tropaeum Traiani, sâmbătă, între orele 18.00 și 21.00, accesul fiind gratuit.
Redactor: Silvia Pascale / Editor online: Doina Sîrbu