Ascultă Radio România Constanța Live

CONSTANŢA: Părinţii nemulţimiţi de situaţia înscrierii copiilor de la Școala Gimnazială nr. 39 “Nicolae Tonitza”, se întâlnesc astăzi, cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar

CONSTANŢA: Părinţii nemulţimiţi de situaţia înscrierii copiilor de la Școala Gimnazială nr. 39 “Nicolae Tonitza”, se întâlnesc astăzi, cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar

Publicat de Doina Sirbu, 1 septembrie 2023, 10:05 / actualizat: 4 septembrie 2023, 17:13

Situație greu de acceptat la Școala Gimnazială cu nr. 39 „Nicolae Tonitza” din Constanța. 110 copii din 174  înscriși pentru clasele pregătitoare, încă din luna mai, la această unitate de învățământ, au fost relocați la Școala Gimnazială cu nr. 31 din Constanța ce aparține de Liceul Tehnologic “Gheorghe Duca”. Motivul este unul simplu! Școala cu nr. 39 nu are spații suficiente pentru a-i cuprinde pe toți.  Mai exact, unitatea de învățământ dispune de 66 de locuri și de trei clase pregătitoare. Cum nu puteau fi înghesuiți 174 de copii pe 66 de locuri, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a dispus mutarea lor, în 5 clase diferite la Școala cu nr. 31. Părinții ai căror copii au fost mutați la Şcoala 31 sunt extrem de revoltați și cer să li se facă dreptate.

Mihai Gălățeanu este unul dintre părinții care și-au văzut în ultima clipă copiii mutați de la Școala Gimnazială nr. 39 “Nicolae Toniza” din Constanța, unde sperau să învețe, la Școala nr. 31, ce aparține de Liceul Tehnologic “Gheorghe Duca”. Dezamăgirea sa este cu atât mai mare cu cât, ne spune el, Școala 39 este atât de aproape de locuința lor încât pot vedea curtea școlii din balcon.

“Am două fete gemene. Le-am înscris, am fost printre primii care și-au înscris fetele, mai exact soția, că eu am fost plecat în voiaj. Au fost înscrise, nu ne-a anunțat nimeni absolut, nu ne-au spus nimic și în data de 28 s-au afișat și ne-au spus că suntem trimiși la Şcoala 31 pentru că nu sunt săli de clasă. Menționez faptul că suntem la 40 de metri, deci de la balcon vedem curtea Şcolii 39”, spune Mihai Gălățeanu.

Nu aveți nicio bănuială că se va întâmpla așa, nu? Eraţi sigur că fetițele dumneavoastră vor învăța la școala care este atât de aproape de casa dumneavoastră!

“Vă dați seama, fiind foarte, foarte aproape, nici nu ne-am gândit, deși se auzeau ceva zvonuri, dar nu ne puteam imagina că s-ar putea întâmpla așa ceva. Suntem totuși la 40 de metri. Am locuit în cartierul ăsta, avem locuință stabilă, sunt foarte, foarte mulți cu viză de flotant. Ni s-a spus ieri de către doamna directoare că s-au împărțit în clase în funcție de ordinea alfabetică și s-a ținut cont de sex, să fie 12 băieței sau 11 băieței sau 11 fetițe. Deci, pur și simplu în ordinea alfabetică. Nu s-a ținut cont de faptul că noi locuim în acest cartier”, a mai precizat Mihai Gălățeanu.

Ce ar însemna pentru dumneavoastră să faceți naveta în fiecare zi cu fetițele?

“Vă dați seama că este imposibil. La ora respectivă, la ora 7:00- 7:30, traficul este infernal pe Brătianu. Nu am reuşi să ajungem la serviciu, nu am reuşi să ne împărţim. Problema mai mare este a celor care au deja un copil înscris. Sunt foarte mulți care au un copil deja înscris în unitate și pe al doilea l-au trimis la Şcoala 31. Deci a fost și este o bătaie de joc”, spune Mihai Gălățeanu.

Într-o situație la fel de dificilă este și constănțeanca Alexandra Vizireanu. Aceasta are un copil mai mare înscris la Şcoala 39, iar pentru cel mic trebuie să facă acum naveta la Şcoala 31, potrivit ultimelor hotărâri ale  Inspectoratului Școlar Județean Constanța. Aceasta a mai declarat că deși are adresa de buletin foarte aproape de școală, copilul său a fost relocat, în condițiile în care copiii altor părinți cu vize de flotant și-au găsit loc în clase.

“Pentru noi a fost un șoc. Suntem din cartier, locuim la 2,3 minute. Avem copii care încă sunt școlari, dar de vârstă mică, de clasă primară și suntem azvârliți exact ca niște rebuturi, ca niște mere stricate la Şcoala 31, care aparține de Liceul CFR. Evident, am început demersurile în primă fază către Inspectorat. Domnul  inspector a încercat să poarte un dialog, dar toate răspunsurile sunt ușor evazive și cumva au acționat la limita moralității și la limita legii. Ei sunt acoperiți de lege. Noi vom fi, cred că în măsura în care să nu avem de ales, pentru că perioada de transferuri se va încheia din câte am înțeles, pe data de 8 septembrie. Mai este foarte puțin, iar noi suntem puși în situația să alegem să ne transferăm copiii, dar nu știm în ce instituții, pentru că la instituțiile din zona noastră nu mai există locuri, nu mai există locuri nici la Şcoala 23, nici la Şcoala 8. O să mergem cu copiii la Şcoala 31. Doamna director nu dorește aducerea unor containere pentru că ţine de o serie de demersuri pe care trebuie dumneaei să le facă, să le facem, probabil și noi, nu știu exact legislația în domeniul ăsta cu ISU. Noi am aflat că din cei înscriși, din cei 174 de înscriși, 68 au domiciliu, adică chiar sunt aparținători, restul sunt cu viză de flotant și dintr-o clasă de 22 de copii sunt undeva la trei-patru din zonă care chiar locuiesc, iar restul vor veni cu viză de flotant, iar acei copii au luat locul copiilor noștri. Nu știu în ce bază se dau aceste vize de flotant, nu știu dacă-i verifică cineva, am înțeles că este un pic cam anevoios procesul de verificare a tuturor dosarelor care s-au depus, a tuturor cererilor care s-au depus pentru viza de flotant, dar este strigător la cer ca noi să fim nevoiți cu doi-trei copii în cadrul școlii, să ne luăm copilul și să-l ducem în altă parte. Dacă doream de la bun început acest lucru, ni-l asumăm și mergeam la respectiva instituție. Noi nu ne dorim acest lucru. Noi ne-am fi dorit să pășim în anul școlar, veseli, plini de bucurie, de emoție, așa cum eram noi mici. Să fii încărcat pozitiv. Și noi suntem încărcați de nervi, de resentimente, de plânsete, pentru că nu este ușor pentru nimeni într-o situație. Noi ne bazam pe anumite lucruri când am dat copiii la școala de lângă noi și acum ni s-au luat toate aceste speranțe”, ne-a spus şi Alexandra Vizireanu.

Contactată de reporterii Radio Constanța, directorul Școlii nr. 39, “Nicolae Tonitza” din Constanța, dascălul Iuliana Bara, a explicat cum de s-a ajuns în această situație, dar și ce rezolvări se vor găsi pentru transportul celor 110 copii relocați la o altă unitate de învățământ, mai exact la Şcoala 31.

“Vă pot spune faptul că la începutul anului calendaristic am făcut o preîncadrare, iar la acea preîncadrare, planul de școlarizare se face pe baza capacității instituționale. Pentru clasa pregătitoare, școala noastră avea disponibile trei spații conforme. În acest sens, cele trei spații puteau fi ocupate doar cu 66 de elevi. La momentul înscrierilor, toți părinții știau că avem doar 66 de locuri, lucru care nu i-a împiedicat să vină și să-și depună cererea de înscriere la școala noastră. Îi înțeleg că aparțin circumscripției, dar școala nu are capacitate mai mare. În acest sens, Inspectoratul Şcolar a relocat un număr de 5 clase la Liceul Tehnologic “Gheorghe Duca”, mai precis la Şcoala Gimnazială nr. 31. Este un spaţiu conform, adecvat desfăşurării cursurilor. Şcoala 39, cu ajutorul Primăriei Constanţa, va asigura transportul şcolar al copiilor de la incinta Şcolii 39 în incinta Şcolii 31 şi, desigur, vor fi aduşi înapoi. Părinţii vin dimineaţa, îşi aduc copiii în curtea Şcolii 39, sunt luaţi de microbuzul şcolar, duşi să îşi desfăşoare cursurile conform programului şi aduşi înapoi. Părinţii îşi vor lua copiii înapoi din curtea Şcolii 39. Înainte de toate, avem o lege care pune egal între viză de flotant şi domiciliu şi eu, directorul şcolii, nu am cum să contest acea lege. Nu încap 174 de copii pe 66 de locuri și un aspect pe care nu vi l-am specificat este faptul că la cererea tip de înscriere, automat din aplicație s-a bifat o căsuță în care părintele își exprima acordul scris că în cazul în care nu este spaţiu de desfășurare în Școala 39, este de acord să-și desfășoare cursurile în altă locație decât Școala 39”, spune directorul Școlii nr. 39, “Nicolae Tonitza” din Constanța, dascălul Iuliana Bara.

Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Sorin Mihai, a declarat pentru Radio Constanța că situația de la Școala Gimnazială “Nicolae Tonitza” nu este una singulară și că astfel de conflicte ar putea izbucni și la alte instituții de învățământ din municipiul Constanța.

„Se întâmplă nu numai la Școala nr. 39 se întâmplă și la Școala 29, se întâmplă și la Școala 24 și este posibil să se întâmplă și la Școala 30, care are niște containere în curte, dar care nu au o autorizare de extindere de spațiu. Cred că doamna directoare încă n-a înțeles că nu le poate folosi în continuare, dar vom monitoriza și vom anunța în acest sens organele competente, dacă vedem că există o problemă, că nu vrem să avem vreun caz Crevedia și la Constanța din acest punct de vedere”, a declarat Sorin Mihai.

Anul trecut, în toamnă, a izbucnit un conflict similar între părinți și conducerea Școlii Gimnaziale nr. 39. Atunci, 25 de elevi de la clasa pregătitoare au fost invitați să învețe inițial într-o bibliotecă dezafectată a școlii. Mai apoi s-a găsit soluția ca elevii să învețe în spațiul dedicat cancelariei.

În această dimineață, la ora 9 00,  părinţii nemulţumiţi au sperat ca vor dialoga cu inspectorul general al ISJ Constanța, profesorul Sorin Mihai, însă acesta a declarat ca nu știa de întâlnire. Prin urmare,  i-a invitat pe trei dintre ei la un dialog la care vor participa și reprezentanții presei, astazi la ora 14 30. Părinții sunt dezamăgiți și spun ca vor soluții concrete. Nu vor accepta nici varianta transportului gratuit de la o școală la alta. Aceștia au subliniat ca reprezentanţii Inspectorului Şcolar au acționat legal, dar nu și moral.

Redactor: Silvia Pascale / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Silvia Pascale, pixabay.com

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 11:01

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ”I. L. Caragiale” București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ”A părăsit scena...

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
litere chineze, limba chineza, China
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:49

20 aprilie – Ziua limbii chineze

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în...

20 aprilie – Ziua limbii chineze
oua vopsite Paste
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:44

TULCEA: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte...

TULCEA: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:26

Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”

Cristina Tamaș,  prozator, dramaturg și dascăl constănțean, a venit pe lume la data de 14 noiembrie (1955,) la Huși, în aceeași zi în care...

Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 08:10

AUDIO | Tradițiile satului de odinioară de Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinătății

În cea mai mare sărbătoare de peste an, la praznicul praznicelor, în prima zi Paște, ne amintim de tradiții, de oamenii dragi din jurul nostru,...

AUDIO | Tradițiile satului de odinioară de Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinătății
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 08:10

AUDIO | Învierea Domnului – temelia credinței

„Învierea Domnului, pe care în chip fericit o prăznuim anul acesta la aceeași dată toți creștinii, înseamnă pentru noi izvorul înnoirii...

AUDIO | Învierea Domnului – temelia credinței
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 07:50

Învierea lui Hristos – izvor de pace şi bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace şi bucurie. Cuvintele „Nu vă temeţi!”...

Învierea lui Hristos – izvor de pace şi bucurie
Actualitate sâmbătă, 19 aprilie 2025, 19:36

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim de Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil...

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România