FOTO | Au început controalele în stațiile de carburanți și GPL din județul Constanța
Publicat de Adina Sîrbu, 31 august 2023, 12:06
Continuă controalele la stațiile GPL și la benzinăriile din țară, iar cele neconforme vor fi închise.
De astăzi, două echipe mixte alcătuite din reprezentanți ai Gărzii de Mediu, ISU, ISCIR, IPJ, ANAF, Vamă și ITM Constanța au început verificările la toate firmele care depozitează, transportă și distribuie carburanți, inclusiv GPL, din județul Constanța.
Sunt 130 de firme în județ, dintre care 48 comercializează GPL, 24 fiind operatori independenți. Se adaugă aproximativ 25 de transportatori care au sediul pe raza teritorială a județului Constanța – a anunțat ieri prefectul Silviu Coșa.
În octombrie, echipele de control se vor întoarce în unitățile verificate zilele acestea, pentru a urmări dacă eventualele deficiențe au fost remediate.
O problemă reclamată de cetățenii din marile orașe, inclusiv din Constanța, este amplasarea acestor stații între blocuri și case. Potrivit normativelor în vigoare, distanța legală față de care se poate amplasa o stație GPL este de 40 de metri față de blocurile de locuințe, școli, instituții de cult etc. şi 50 de metri față de spațiile comerciale.
După exploziile de la Crevedia, oamenii nu se simt în siguranță și ar vrea ca astfel de ”bombe cu ceas” să fie amplasate cât mai departe de zonele de locuit.
Și în municipiul Constanța, aceste stații sunt amplasate pe marile bulevarde sau în intersecții și au în imediata apropiere clădiri de locuințe, sedii de instituții ori stații de autobuz:
Astăzi, premierul Marcel Ciolacu a cerut aplicarea cu strictețe a legii în urma controalelor la stațiile de carburanți din țară, în special la cele 1.300 de puncte de alimentare cu GPL:
Marcel Ciolacu:
Fac un apel şi cer tuturor instituţiilor implicate să aplice legea cu stricteţe şi oriunde găsesc nereguli, să ia măsuri ferme. Toţi aceşti aşa-zişi patroni care fac zeci şi sute de milioane de euro, provocând tragedii de proporţii, nu au ce căuta în mediul de afaceri din România. Trebuie să schimbăm şi legislaţia astfel încât cine nu are autorizaţie sau aviz de funcţionare, mai ales pentru activităţi cu risc major, să răspundă şi penal. În acest moment doar plătesc o amendă şi îşi văd liniştiţi de treabă, adică produc alte drame.
Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Adrian Băncilă