Chiriile locuințelor vor crește și cu 20% în centrele universitare – arată datele unui portal imobiliar din România
Publicat de Adina Sîrbu, 23 august 2023, 10:04
Proprietarii din marile orașe ale țării aflați în căutare de chiriași și-au mărit așteptările legate de prețurile pe care le pot obține pentru locuințele lor comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele centralizate de cel mai accesat portal imobiliar din România.
Chiar dacă cele mai semnificative scumpiri au apărut pe piața din Constanța, unele dintre cele mai piperate chirii se plătesc în Cluj-Napoca și în București. Iar prețurile ar putea fi influențate în următoarea perioadă de cererea în creștere care se va simți, ca în fiecare an, în cazul tuturor centrelor regionale universitare odată cu întoarcerea studenților la cursuri.
„Chiriile continuă să crească. Garsonierele din Cluj se închiriază deja cu 320 de euro/lună cu 14% mai mult decât anul trecut și cu 100 de euro lunar peste Timișoara, unde, în continuare piața chiriilor e mai abordabilă. Situația curentă nu lasă loc de foarte multe interpretări pentru ceea ce va urma în septembrie când numărul proprietăților scoase la închiriere va scădea, iar cererea va crește cu până la 20% în marile orașe” – spune Daniel Crainic, director de marketing al portalului Imobiliare.ro.
Cele mai scumpe garsoniere sunt disponibile luna aceasta în Cluj-Napoca. Potențialii chiriași trebuie să fie pregătiți să scoată din buzunar o sumă medie de 320 euro/lună. Doar de la începutul lui 2023 și până în prezent, sumele solicitate pentru garsonierele din Cluj-Napoca s-au majorat cu aproape 14%, aceasta fiind a doua cea mai mare scumpire observată în rândul celor șase orașe analizate de portal. Chiar și în Capitală garsonierele se închiriază mai ieftin decât în Cluj-Napoca, prețul mediu cerut de către proprietari ajungând la 310 euro/lună. La Constanța chiria medie pentru o astfel de locuință a atins pragul de 280 euro/lună, după o majorare spectaculoasă, cu 20%, de la începutul anului și până la mijlocul lunii august. De un buget similar ai nevoie și dacă vrei să te muți în chirie în Iași. Mai norocoși sunt cei care își caută o garsonieră în Timișoara. Aici, astfel de locuințe se listează pe piață cu un preț mediu de 220 euro/lună.
Cluj-Napoca se menține pe primul loc în clasamentul marilor orașe cu cele mai piperate prețuri pentru chiriași și în cazul apartamentelor cu două camere. Astfel, după un avans cu 16% de la începutul lui 2023, persoanele interesate de închirierea unui apartament cu 2 camere au ajuns să achite un preț mediu de 499 euro/lună, în timp ce în Capitală cei care erau pregătiți să se mute au găsit astfel de proprietăți cu 480 euro/lună. La Constanța, chiria medie solicitată pentru o locuință cu 2 camere este de 400 euro/lună, cu mențiunea că în orașul de pe litoral chiriile s-au scumpit cu circa 23% de la începutul lui 2023, un alt record înregistrat în rândul orașelor analizate de portal. Costuri mai mici au avut cei care și-au închiriat un apartament în Iași – 384 euro/lună și Timișoara – cel mai mic buget, respectiv cu 350 euro/lună. Aici, de altfel, chiriile s-au scumpit cel mai puțin de la începutul anului, majorarea fiind cu circa 8%.
Clasamentul se schimbă în cazul apartamentelor cu 3 camere. Cele mai mari chirii sunt solicitate în Capitală, media situându-se în jurul valorii de 650 euro/lună. Urmează în top Cluj-Napoca unde suma medie cerută de proprietari este de 600 euro/lună, în timp ce o proprietate similară în Constanța îți va aduce un cost de 550 euro/lună. Și de această dată Constanța a înregistrat cel mai mare avans al chiriilor, cu aproximativ 23%, mult peste Cluj-Napoca. Pentru 450 de euro poți închiria un apartament în Iași, în timp ce la Timișoara proprietarii cer doar 400 euro/lună pentru o locuință cu 3 camere.
Indiferent care este motivul pentru care îți cauți o chirie, la alegerea locuinței potrivite, este indicat să iei în considerare câteva aspecte:
- Cel mai bun cartier: Poți determina cartierul potrivit în care să te muți luând în considerare localizarea sediului firmei pentru care lucrezi, dar și timpul necesar pentru a ajunge la birou zi de zi. Dacă ești student, ar fi util să stai cât mai aproape de facultate sau într-o zonă care dispune de mijloace de transport în comun. Proximitatea față de magazine, restaurante, parcuri sau unități de învățământ îți poate influența, de asemenea, decizia.
- Tipul locuinței: Dacă ești singur și petreci mult timp la birou poți să te orientezi către o garsonieră sau un studio. În cazul în care stai mult acasă sau ai destul de des musafiri, mai potrivit ar fi un apartament cu 2 camere. Tot o locuință spațioasă este ideală și dacă te muți alături de familie sau dacă vei avea câțiva colegi de apartament. Gândește-te, totodată, dacă preferi o locuință modernă sau una într-un bloc vechi, cu o chirie mai accesibilă.
- Nu uita de dotări: Ești dispus să cheltuiești bani pentru a cumpăra obiecte de mobilier și aparatură electrocasnică? Dacă nu, ar trebui să optezi pentru un apartament mobilat și utilat complet. Nu uita să iei în considerare și alte aspecte: vrei o cabină de duș în locul căzii din baie? Ai un spațiu unde poți usca rufele sau preferi un uscător? Ai foarte multe obiecte personale? Poate ar trebuie să cauți o locuință cu boxă la subsol.
- Poziționarea locuinței contează: Trebuie să iei în considerare zgomotul produs, de exemplu, de traficul rutier din zonă. Dacă dormitorul este pe partea blocului aflată la un bulevard foarte circulat este posibil să-ți fie dificil să adormi noaptea.
Comunicat/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: arhivă RC