Care sunt cauzele principale ale consumului de droguri în rândul tinerilor? Interviu cu psihologul Mariana State

Publicat de Doina Sirbu, 22 august 2023, 07:03 / actualizat: 22 august 2023, 8:24
După pandemie a crescut consumul de droguri. Accesul facil la achiziționarea de substanțe interzise, curiozitatea și mai ales efectele apartenenței la un anumit grup, se află printre cauze.
Psihologul Mariana State de la Centrul de Tratare a Dependențelor EQUITAS din Constanța vorbește despre motivația din spatele consumului de droguri, în cazul tinerilor.
Centrul de Tratare a dependențelor EQUITAS funcționează în Constanța de mulți ani, astfel încât psihologul Mariana State s-a întâlnit cu multe cazuri. Care sunt cauzele care îi împing pe tineri spre consumul de substanțe interzise?
Cauzele sunt multiple, că țin de imaturitatea lor, de proastele informații pe care le au, de nevoia lor de apartenenţă la grup, de faptul că, da, aceste substanțe pe termen scurt dau stări bune. Există foarte multe cauze, că sunt copii traumatizați sau care au părinții la muncă în străinătate, dar în egală măsură sunt și copii care vin din familii cu posibilități materiale și care au investit în educația lor, care au făcut studii în străinătate și acolo au ajuns să consume plecând de la această normalizare. Cea mai importantă, din punctul meu de vedere, cauză se leagă de accesul la aceste substanțe. Este prea facil.
Mai grav este amestecul de substanțe.
La adolescenți este această fascinație pentru a experimenta diverse substanțe, motiv pentru care ei combină mai multe substanțe. Chiar unii dintre tineri sunt foarte informați cu privire la produse, produse farmaceutice, le cunosc efectul, își gândesc felul în care să amestece aceste substanțe, să obțină efecte cât mai mari și au un consum exagerat.
Poate că și interdicția le creează această curiozitate excesivă?
Eu nu cred că interdicția joacă un rol atât de mare. Părerea mea rămâne aceasta că accesul, atâta timp cât au acces, cât se asociază cu normalitatea consumul. Atâta timp cât cei din grupul de consumatori sunt fericiți și nu au încă probleme majore sau chiar dacă au le transformă în situații teribile cu care se laudă. Toate aceste elemente îl fac să nu se gândească la consecințe și să continue să consume.
Aici, la centru, ce rată de succes aveți în tratarea dependențelor?
Rata de succes depinde de cum urmează fiecare programul. Noi mergem pe recuperare, care este de lungă durată, care are ca obiectiv păstrarea abstinenței pe toată viața, pentru că trebuie să vă spun că dependența este o boală pe viață. Iar dacă ne întoarcem la tânărul din Mangalia, faptul că el va plăti un preț și va fi închis, asta nu-i va trata boala.
Asta, poate, îi va pune pe gânduri pe cei care vor să consume substanţe interzise.
Redactor: Cecilia Pătrăhău / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: unsplash.com, Cecilia Pătrăhău