Vacanță când faci câte patru ore de dializă, de trei ori pe săptămână

Publicat de Doina Sirbu, 18 august 2023, 14:38
Când ne alegem destinația de vacanță, cei mai mulți dintre noi ținem cont de obiectivele pe care vrem să le vizităm sau de experiențele pe care dorim să le încercăm. Bolnavii cu insuficiență renală cronică mai au un criteriu esențial, existența unui centru de dializă în apropiere. Cei care au nevoie de hemodializă, de regulă din două în două zile, pot face ședințele gratuit în orice județ și chiar în străinătate.
Să mergi în vacanță când ești dependent de hemodializă poate părea un vis greu de îndeplinit, dar nu este imposibil. La doar 22 de ani, Abigel Bodiș numără deja aproape zece ani în care își face progamul în funcție de ședințele de dializă și vacanțele în funcție de centrele care îi pot oferi acest tratament vital. Ultima vacanță a tinerei din Sălaj a fost la Tulcea, dar a fost și în străinătate, alături de membri unei asociații care îi sprijină pe copiii și tinerii ai căror rinichi nu mai funcționează normal.
“Eu fac dializă de șapte ani, am avut și un transplant, înainte de transplant am mai făcut doi ani și jumătate, deci în total aproape zece ani de dializă. Când vreau să plec într-o vacanță, mai întâi mă interesez la centrele de dializă dacă sunt locuri. La Tulcea am fost în luna iulie, am stat în oraș. Mai întâi am vorbit la centru, aveau locuri, am vorbit și la centrul din Cluj unde fac eu dializă și mi-au făcut transferul. A fost simplu pentru că ambele centre fac parte din același lanț”, ne mărturisește Abigel sau Aby, așa cum îi spun prietenii, alături de care se bucură de vacanțe, chiar dacă din două în două zile trebuie să stea ore în șir la dializă.
“Fac dializă de trei ori pe săptămână, câte patru ore. Am ajuns și în Deltă sâmbătă, iar luni, miercuri și vineri am făcut dializă, după masă. E nevoie de multă planificare, dar se poate merge la munte, la mare sau în Deltă. Am fost și în străinătate, în Italia și în Grecia, acolo am fost prin Asociația Delia Grădinaru”, mai spune Aby.
Directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Tulcea, Eugenia Vasile, spune că sunt turiști atât din țară, cât și din străinătate care fac hemodializă în orașul de la porțile Deltei.
”Tulcea este un județ turistic și avem și noi pacienți care vin să ne viziteze județul și ei beneficiază de servicii de dializă la nivelul celor doi furnizori pe care îi avem în contract, respectiv Spitalul Județean de Urgență Tulcea și un furnizor privat. În luna iulie, de exemplu, am avut 15 pacienți care au beneficiat de servicii, doi chiar din statele membre UE, la firma privată de dializă, și încă doi pacienți la Spitalul de Urgență Tulcea. Acești pacienți beneficiază de ședințe de dializă doar atunci când există un aviz prealabil al medicilor coordonatori din unitățile de dializă”.
Ședințele care îi țin în viață pe pacienții cu insuficiență renală cronică pot fi făcute gratuit în orice județ sau chiar în străinătate. Aurelia Drăgoi, de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța, explică.
“Pacientul poate primi tratamentul în orice alt centru, nu doar în cel în care este pacient permanent. De asemenea, pacienții români care călătoresc în Uniunea Europeană primesc tratamentul necesar, în baza cardului european, bineînțeles conform recomandărilor pe care le au de la medicii specialiști curanți. Totodată, pacienții nerezidenți în România, care au card de sănătate european, beneficiază de aceleași servicii și în aceleași condiții ca pacienții români”.
În județul Constanța, turiștii pot face hemodializă în patru centre, două dintre ele având puncte de lucru și în Medgidia și Mangalia.
Redactor: Cătălina Radu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Abigel Bodiș