Cum se instalează abuzul într-o poveste de iubire și care sunt implicațiile lui psihologice sunt subiecte aduse în atenția adolescenților, în cadrul campaniei intitulate “LOVE # ABUSE”

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 18 august 2023, 09:48
Cum se instalează abuzul într-o poveste de iubire și care sunt implicațiile lui psihologice sunt subiecte aduse în atenția adolescenților, în cadrul campaniei intitulate “LOVE # ABUSE”.
Programul a început în luna mai și se va încheia luna aceasta. Timp de 4 luni, experți în psihologie și în asistență socială au ajuns nu doar în fața elevilor, ci și a victimelor violenței domestice, aflate în centre speciale de ocrotire. Întâlnirile s-au desfășurat în grădina de vară din Eforie Sud și în așezământul social din Techirghiol.
De la dragoste la ură nu este decât un pas, spune o vorbă veche și am ajuns să vedem acest lucru aproape în fiecare zi. Centrele de ocrotire socială ale victimelor violenței domestice sunt pline, iar fiecare dintre femeile care locuiesc acolo are o poveste unică, sfâșietoare.
“M-a impresionat foarte mult povestea unei tinere care a fost abuzată încă din centrul de plasament și a suferit abuzuri și violențe fizice și violențe de tot felul, începând din familie, până în centrul unde se întâmplau tot felul de grozăvii, pe care cu greu și le exprima. Apoi, a găsit o portiță și a dat de un alt centru, unde i se ofereau adăpost și hrană, dar i se impunea un anumit tip de religie. Și celelalte au povești triste, durerea psihică, psihologică nu se măsoară la fel ca durerea fizică”, spune Monica Popescu, doctor în psihologie și coordonator al ședințelor de consiliere terapeutică, destinate victimelor abuzului domestic.
11 mame și copiii lor au beneficiat vara aceasta de suport emoțional și material, în cadrul campaniei “LOVE # ABUSE”, sub umbrela proiectului cultural Eforie Colorat.
Apariția abuzului într-o relație de iubire nu are ce căuta și, din păcate, în războiul părinților, și copiii ajung să joace un rol, explică Elena Vranciu, psiholog și art-terapeut în cadrul proiectului.
Elena Vranciu: “Sunt mici victime în povestea părinților, a mamei și a tatălui, indiferent cine este victima și cine este abuzatorul. Rolul meu față de povestea lor a fost să-i ajut să uite ce este mai puțin plăcut, am ajutat să le aduc aminte rolul de a fi copil. Și mai frumos a fost atunci când, spre sfârșitul campaniei, au apărut și mamele în peisaj, și atunci am creat o conexiune puternică între mamă și copil.”
De ce vorbim despre abuz și victimele lui într-un proiect cultural, poate v-ați întrebat… Pentru că atât abuzul, cât și iubirea, cultura și educația fac parte din comunitatea în care trăim, spune inițiatorul acestui program, Alexandra Dumitrescu.
“Ideea campaniei de aici a pornit, de a aduce atenția publicului sau în atenția comunității acest subiect (n.r. abuzul) care iată, nu este văzut, pentru că nu lasă urme fizice, cum e cazul abuzului domestic sau a violenței fizice, în care vezi o vânătaie și înțelegi ce s-a întâmplat. Aici, vânătaia este ascunsă, este în suflet și sapă.”
Campania de conștientizare a violenței împotriva femeilor se adresează mai multor comunități. În luna mai, a ajuns sub formă de ateliere în fața elevilor de la Liceul Teoretic Carmen Sylva din Eforie Sud, apoi sub formă de workshop-uri în mediul de afaceri, unde s-a vorbit despre abuzuri la locul de muncă și, nu în ultimul rând, a ajuns în centrele de ocrotire destinate acestor victime.
Redactor – Cristina Ghelasie / redactor online – Daniel Țăndăreanu