UPDATE | Presupusa mină marină ce plutea pe mare este de fapt un buștean! Forțele Navale Române își intensifică supravegherea în zona litoralului
Publicat de Adina Sîrbu, 14 august 2023, 09:18 / actualizat: 14 august 2023, 12:35
UPDATE 1:
Purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române, colonel Cornel Pavel, a venit cu noi detalii în privința exploziei și presupuselor mine marine de la Costinești:
Obiectul care a fost raportat la serviciul 112 că plutește în zona digului de intrare din Mangalia NU este mină marină, este un buștean mai mare. Scafandrii militari EOD investighează incidentul care s-a produs în zona Costinești. Totodată, șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a dispus măsuri de întărire a cercetării. Așadar, Puitorul de mine și plase, începând cu ora 13:00, va realiza un marș de cercetare și de inspecție a apelor din zona litoralului, de la Constanța și până la Mangalia. Nava se află în prezent în dispozitivul fix de pe mare, din fața Comandamentului Flotei și urmează să se deplaseze până la Mangalia pentru a inspecta zona maritimă din responsabilitate, din proximitatea litoralului. Totodată, începând cu ora 14:00 un elicopter Puma Naval al Flotilei 56 Fregate va inspecta aerian spațiul maritim din proximitatea litoralului.
UPDATE:
O a doua mină a fost semnalată luni ca plutind în derivă în zona digului din staţiunea Costineşti, context în care Forţele Navale Române informează că o echipă de scafandri EOD, cu o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, va ajunge în zonă.
În ceea ce priveşte cea de a doua mină semnalată ca plutind în derivă, Forţele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze în zona indicată, pentru a evalua situația și a neutraliza mina, dacă obiectul va fi identificat – a declarat colonelul Cornel Pavel.
Scafandrii EOD sunt specializaţi în distrugerea dispozitivelor explozive, iar de la începutul războiului din Ucraina, în luna februarie anul trecut, până acum, scafandrii EOD au neutralizat cinci mine marine, care reprezentau un pericol nu numai pentru navigaţie, ci şi pentru activităţile de la țărm.
Purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanţa, Andrei Ene, a precizat, la rândul său, că sunt verificate toate informaţiile şi că nu se poate spune, la acest moment, dacă este vorba despre o explozie provocată de o mină marină.
Accesul turiştilor în zona în care s-a produs explozia a fost restricționat pe un perimetru de 150 – 200 de metri.
ȘTIRE INIȚIALĂ:
Pompierii militari din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină în zona digului din fața Hotelului ”Forum” din stațiunea Costinești, la o explozie.
Potrivit reprezentanților ISU, este posibil ca o mină marină să fi explodat. Au plecat spre locul intervenției o mașină de stingere de la stația Tuzla, un echipaj SMURD B2 și RHIB Eforie.
Garda de Coastă Constanța a anunțat că nu are, deocamdată, mai multe detalii, iar purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Anamaria Stoica, a precizat că ”nu sunt victime”.
Reprezentanta ISU Dobrogea confirmă faptul că a avut loc o deflagrație în zona digului, fără să se cunoască, însă, deocamdată cauza exploziei:
Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: ilustrativ MApN