FOTO | După canalul din Satul de Vacanță, Lacul Tăbăcărie este sufocat de gunoaie. Garda de Mediu promite controale

Publicat de Adina Sîrbu, 14 august 2023, 14:04
Primăria Constanța anunța săptămâna trecută că, împreună cu ANPA, a reușit curățarea canalului din Satul de Vacanță, ce face legătura între Lacurile Tăbăcărie și Siutghiol. Potrivit reprezentantului ANPA, dr. Adrian Bîlbă, pentru a putea fi realizată ecologizarea canalului, anterior a fost reparat stăvilarul care face legătura între Lacul Tăbăcărie și mare.
Dr. Adrian Bîlbă a semnalat atunci că în canal, dar și în Lacul Tăbăcărie ajung tot felul de poluanți, de la ulei de palmier și detergenți, până la trotinete electrice:
Ar fi fost normal ca proprietarii de restaurante din Satul de Vacanță să înțeleagă beneficiul canalului de legătură cu Lacul Siutghiol, decorul natural deosebit, dar mulți dintre aceștia îl consideră pubelă pentru uleiul provenit din bucătării și alte resturi alimentare.
Ar fi fost normal ca cei care trec pe poduri să se bucure de priveliște, nu de o pubelă acvatică.
Jumătate din trotinetele Constanței au ajuns în lac, parcările au devenit zone de socializare, consum de alimente și băuturi – altă sursă de gunoaie în lac.
Primăria curăță malul, dar nu face față lipsei de respect pentru natură a miilor de viteji care cred că lumea se va termina odată cu ei, iar gunoiul ajunge în lac, unde Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură are în gestiune deocamdată doar resursa piscicolă.
M-aș fi așteptat ca pescarii care mănâncă de aici să fie mai responsabili, dar ei sunt cei mai mari poluatori.
Din păcate acest lac frumos, unic pentru un parc urban, nu este respectat de nimeni – a conchis dr. Adrian Bîlbă.
Câteva fotografii recente dezvăluie dimensiunea dezastrului de pe Lacul Tăbăcărie, unde mizeria se întinde pe întreaga suprafață a luciului de apă. Garda de Mediu Constanța a promis controale după minivacanță.
Dr. Adrian Bîlbă a propus și un Regulament pentru activitățile desfășurate în Parcul Tăbăcărie și care să conțină prevederi precum:
Este interzis accesul vehiculelor cu motoare termice, poluante. Pentru biciclete sau trotinete inclusiv cu propulsie electrică, este permisă circulația doar pe alei, cu viteza maximă de 15 km/h, cu condiția evitării zonelor aglomerate.
Consumul de alimente și băuturi răcoritoare, precum și fumatul se fac doar cu condiția păstrării în vederea depozitarii ambalajelor sau resturilor în recipiente de gunoi adecvate.
Nu este permis consumul băuturilor alcoolice.
Pescuitul în scop recreativ se face în condițiile legii, doar cu undița și numai din zonele igienizate, iar peștele obținut nu poate fi comercializat și se consumă doar pe propria răspundere.
Pescuitul din zonele devenite insalubre prin acumularea deșeurilor este periculos și în consecință interzis.
Pescarii pot contribui la salubrizarea zonelor de mal, dacă vor să beneficieze de acest bun natural oferit gratuit.
Cei interesați pot veni cu propuneri pentru completarea regulamentului, care ar trebui întocmit de ANPA și Primăria Constanța – a mai scris pe Facebook dr. Adrian Bîlbă.
Redactor online: Adina Sîrbu